Κατά 25 μονάδες βάσης μείωσε η Fed το βασικό επιτόκιο στο 3,5%

Aνοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2001 21:17
UPD:22:02

Στις 21:15' ώρα Ελλάδος η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, μετά το πέρας της τακτικής της συνεδρίασης, ανακοίνωσε την προεξοφλούμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,25%, προχωρώντας στην έβδομη κατά σειρά περικοπή των επιτοκίων για εφέτος, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την εξασθενημένη οικονομία.

Tο ημερήσιο δανειστικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1994. Παράλληλα κατέρχεται στο 3% από 3,25% το προεξοφλητικό επιτόκιο- της εξόφλησης δανείων εμπορικών τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα.

Η πλειονότητα των αναλυτών ανέμενε ωστόσο με μεγαλύτερη προσοχή τα σχόλια των μελών της Fed, που συνοδεύουν την ανακοίνωση της απόφασής της.

«Οι επενδυτές επιθυμούν να ακούσουν θετικά σχόλια για την αμερικανική οικονομία, όπως ότι η παραγωγικότητα αυξάνεται, ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα ανακάμψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Κλάιντοπ, αναλυτής στην PCN Advisors.

Τονίζεται στη συνοδευτική ανακοίνωση της Fed ότι «Η ζήτηση καταναλωτικών αγαθών παραμένει σταθερή, αλλά τα εταιρικά κέρδη και οι ιδιωτικές επενδύσεις ακολουθούν ρυθμούς επιβράδυνσης. Η εκτόνωση των πιέσεων στην αγορά εργασίας και στις αγορές εμπορευμάτων αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό αμετάβλητο. Προέχει η τόνωση της ομοσπονδιακής οικονομίας, για την οποία κι άλλα μπορεί να γίνουν μελλοντικά».

Οι αναλυτές επισημαίνουν τον άκρως επιθετικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής του Αλαν Γκρίνσπαν και την εμμονή του, πάση θυσία η ομοσπονδιακή οικονομία να αποφύγει την μακρά ύφεση.

Ο κ. Γκρίνσπαν συνεχίζει να θεωρεί ως πρωταρχική «ασθένεια» της αμερικανικής οικονομίας την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κι όχι τον πληθωρισμό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα