Σχέδιο Καραμανλή για ανάπτυξη της Β. Ελλάδος

Ομιλία στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2004 21:20
UPD:21:24

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην εναρκτήρια ομιλία του στα εγκαίνια της 69ης ΔΕΘ έδωσε το στίγμα της πολιτικής του για την ανάπτυξη της περιφέρειας, επικεντρωμένο στο τρίπτυχο «σταθερότητα και ευημερία στη γειτονιά μας - Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Χώρου - Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προώθηση των μεγάλων έργων στη Βόρεια Ελλάδα, για τα οποία θα διατεθεί ποσό ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Υπογράμμισε ότι έως το 2008, προβλέπεται ολοκλήρωση τμήματος του Μετρό,

της ΠΑΘΕ από τη Λάρισα ως τη Θεσσαλονίκη, της Εγνατίας και των κάθετων αξόνων της, αναβάθμιση του αεροδρομίου, κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, ανακατασκευή σημαντικού τμήματος της Παλαιάς Συμμαχικής οδού και ανάπλαση της κοίτης του Γαλλικού και της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου σε ενιαίο Εθνικό Πάρκο.

Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη περνά από τα λόγια στα έργα, και η ελληνική περιφέρεια μπαίνει στο δρόμο της πραγματικής σύγκλισης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης αντικατοπτρίζει την οικονομική δυναμική της ελληνικής κοινωνίας και απεικονίζει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Η αναβάθμισή της είναι αίτημα των καιρών και στόχος της κυβέρνησής μας.

Η φετινή έκθεση ανοίγει τις πόρτες στο μεσοδιάστημα μεταξύ των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων.

... Πρέπει το Ολυμπιακό κεκτημένο να το κεφαλαιοποιήσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Να επενδύσουμε στην υπεραξία των Αγώνων. Να προσελκύσουμε επενδύσεις και επισκέπτες. Να αποδείξουμε ότι το μεγάλο Ελληνικό Καλοκαίρι του 2004 δεν είναι παρένθεση στην πορεία μας. Είναι σταθμός και αφετηρία. Σταθμός για τη μετάβαση στη Νέα Εποχή. Αφετηρία για μια Νέα Προοπτική.

Οραμα σταθερότητας και ευημερίας στη γειτονιά μας

Με τους Αγώνες στρέψαμε τα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας στην Ελλάδα. Δεν παύουμε όμως να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στο διεθνές περιβάλλον: Στη Ν.Α. Ευρώπη, στην Αν. Μεσόγειο, σ' ολόκληρο τον Κόσμο. Η Νέα Εποχή απαιτεί να ανταποκριθούμε στα σύγχρονα δεδομένα και να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στη νέα μεγάλη Ευρώπη των "25". Να εργαστούμε όλοι μαζί για μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Μια Ελλάδα που πρωτοπορεί και πρωταγωνιστεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η Νέα Εποχή απαιτεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, τους λαούς, τους πολίτες ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης και της Αν. Μεσογείου. Οι γείτονές μας πρέπει να ξέρουν ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. Υποστηρίζουμε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ως το 2007. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις προσπάθειες της Κυβέρνησής της να προσαρμόσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό (πολιτικό και οικονομικό) κεκτημένο. Οι Έλληνες θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Τουρκία. Αποβλέπουμε στην αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας και την πλήρη αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παράλληλα, όλοι οι Έλληνες, επιδιώκουμε την ταχύτερη δυνατή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος... Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τη Ν.Α. Ευρώπη σε χώρο όπου όλοι οι πολίτες μοιράζονται το ίδιο αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας. Να ανοίξουμε καινούριες λεωφόρους συνεργασίας. Με όλα τα κράτη της περιοχής. Σε όλους τους τομείς: Τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την επιχειρηματική δράση.

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Χώρου

Οδηγός στο όραμα αυτό είναι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρειος Ελλάδα. Το είπαμε πολλές φορές. Τώρα είναι η ώρα που προχωρούμε στην πράξη... Προωθούμε ήδη, σειρά παρεμβάσεων:

1ον) Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ανασυγκροτείται σε νέα βάση, με νέα δομή. Συνδέεται λειτουργικά με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. και συγκροτεί ισάριθμες επιχειρησιακές μονάδες, που συντονίζουν και υποστηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές στη Β. Ελλάδα. Αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρνει το Κέντρο στην Περιφέρεια. Να φέρνει την Κυβέρνηση πιο κοντά στους Θεσσαλονικείς, τους Μακεδόνες, τους Θρακιώτες. Να είναι στρατηγείο ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Τόξου.

2ον) Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και των μεταφορών, των επαφών και των επικοινωνιών, με τις γειτονικές χώρες. Ο δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών να γίνεται σε τρεις ώρες. Έργο στρατηγικής σημασίας για το σκοπό αυτό είναι το πλέγμα των δρόμων που συγκροτούν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες. Δέσμευσή μας είναι να επιταχύνουμε, τόσο την κατασκευή των έργων, όσο και τη δημοπράτηση των τμημάτων που απομένουν, με στόχο την ολοκλήρωσή τους, μέχρι το 2008. Και αυτό θέλω να το τονίσω. Δεν είναι επανάληψη υπόσχεσης. Είναι δέσμευση.

3ον) Μετατρέπουμε τη Βόρειο Ελλάδα σε ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο, που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση.

- Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ιταλία.

- Πρωταγωνιστούμε στην επέκταση του αγωγού προς την Αυστρία, μέσω βαλκανικής οδού.

- Προωθούμε την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολη.

- Αναβαθμίζουμε τη θέση της Χώρας στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ν.Α. Ευρώπης και τις διασυνδέσεις τους.

4ον) Ενεργοποιούμε το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Παρά τα πολλά (οργανωτικά, θεσμικά και οικονομικά) προβλήματα, αποδεικνύουμε τη συνέπεια και τη συνέχεια της Εξωτερικής Πολιτικής μας.

5ον) Δημιουργούμε στην ανατολική πλευρά της πόλης πόλο καινοτομικής δραστηριότητας: Τον "Πόλο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης". Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συμπλέγματος έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας στη Β. Ελλάδα. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή, να έρθουν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

6ον) Μεταφέρουμε στη Θεσσαλονίκη την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του INTERREG, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει κέντρο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή, αλλά και για την εκπαίδευση στελεχών από τις γειτονικές χώρες. Υπογραμμίζω ότι η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG (με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ) είναι βασικό εργαλείο στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας.

7ον) Προχωρούμε στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών, την υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της Β. Ελλάδας και την παροχή πληροφόρησης για την ανασυγκρότηση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας" και ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί από το Υ.ΜΑ.Θ.

8ον) Προωθούμε άμεσα το νομοσχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

9ον) Με το νέο αναπτυξιακό νόμο εισάγουμε ισχυρά κίνητρα για κάθε μορφής διαμετακομιστικά κέντρα (χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια) για εφοδιαστικές υπηρεσίες και δίκτυα διανομής, η ανάπτυξη των οποίων αφορά ιδιαίτερα τη Β. Ελλάδα.

10ον) Ιδρύουμε στη Θεσσαλονίκη Γραφείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

11ον) Ιδρύουμε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, με σκοπό την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων μας στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση.

12ον) Δημιουργούμε στη Θεσσαλονίκη σύγχρονο αυτοματοποιημένο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ, μοναδικό στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

13ον) Ενεργοποιούμε το Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας του ΟΗΕ, για θέματα δημόσιας διοίκησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Έργα Κοινωνικής ευθύνης

Στις προτεραιότητές μας για τη Θεσσαλονίκη εντάσσονται και πρωτοβουλίες για

- την αναβάθμιση και τη δημιουργία νέων υποδομών,

- την αντιμετώπιση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων,

- την προστασία του περιβάλλοντος,

- τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Για το σκοπό αυτό...

· Προωθούμε έργα κατασκευής και εξοπλισμού Αστικών Κέντρων Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

· Δίνουμε (στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος σχολικής στέγης) άμεση προτεραιότητα στη Θεσσαλονίκη, όπου πολλά σχολικά κτίρια παραμένουν σε προβληματική κατάσταση.

· Θεσμοθετούμε (όπως είχα εξαγγείλει) ένα νέο ανεξάρτητο φορέα (το Συμβούλιο Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου) με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας, με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς στόχους.

Προωθούμε, ταυτόχρονα, τα έργα που αφορούν την πλήρη ολοκλήρωση της Εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα... Η Κυβέρνηση πήρε τις αποφάσεις της για τα έργα υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη. Και οι αποφάσεις αυτές είναι ξεκάθαρες.

Ειδικότερα:

1ον: Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης: Η πρώτη φάση της προεπιλογής ολοκληρώνεται ως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ η επιλογή αναδόχου και η έναρξη των εργασιών τοποθετούνται στο Καλοκαίρι του 2005. Ταυτόχρονα, άρχισε μελέτη για πρόσθετες επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν περισσότερες περιοχές.

2ον: Την υποθαλάσσια αρτηρία: Στο τέλος Οκτωβρίου μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Η υπογραφή και η κύρωση της σύμβασης προσδιορίζονται στα μέσα του 2005. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης και η εγκατάσταση του αναδόχου προβλέπεται να γίνει το ερχόμενο Καλοκαίρι και η ολοκλήρωση του έργου περίπου σε 3,5 χρόνια.

3ον: Το Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ολοκληρώνεται η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος αεροσταθμού, που θα καλύψει τις ανάγκες των επιβατών τα επόμενα εφτά (7) χρόνια. Ο διαγωνισμός του 2001 για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης αεροσκαφών, είχε καταλήξει σε ‘’φαύλο κύκλο’’ και ακυρώνεται. Για την προώθηση του έργου προετοιμάζουμε νέο ανοικτό διαγωνισμό, με το νέο σύστημα απόλυτης μειοδοσίας (που θα καταστεί νόμος του Κράτους μέσα στο Σεπτέμβριο). Τον ερχόμενο Φεβρουάριο - Μάρτιο θα έχουμε ανακηρυγμένο ανάδοχο.

Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης

... Τώρα είναι η ώρα της Περιφέρειας. Στόχος μας είναι

- Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας.

- Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αναβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων κάθε περιοχής, με την προώθηση Ολοκληρωμένων Περιφερειακών Παρεμβάσεων.

- Η στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια με την εφαρμογή σειράς κοινοτικών προγραμμάτων. Ιδίως μάλιστα για τον αγροτικό κόσμο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Η ενίσχυση της ανάπτυξης με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής σε τομείς που αφορούν ιδιαίτερα την ύπαιθρο, τις ορεινές περιοχές και τα νησιά μας.

¶μεση προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αναπτυξιακά κίνητρα και κοινοτικά προγράμματα. Ιδίως, μάλιστα, για τον εκσυγχρονισμό, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού τους. Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων, για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής τους. Προχωρούμε στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσής τους.

Βασικό εργαλείο της Περιφερειακής Πολιτικής μας είναι η Νέα Επιθετική Αγροτική Πολιτική... Κρίσιμη παράμετρος στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, και βασική πτυχή της Νέας Πολιτικής είναι η αναβάθμιση και η επέκταση της τουριστικής βιομηχανίας μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα