Κέρδη τεχνολογίας

Επιστρέφει η απειλή του πετρελαίου
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2004 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε και χθες ο τεχνολογικός τομέας στη Wall Street, καθώς η είδηση ότι ο αμερικανικός κατασκευαστής λογισμικού Oracle έλαβε το πράσινο φως για να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια PeopleSoft χαροποίησε τους επενδυτές στον κλάδο τεχνολογίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τελικά η συμφωνία ευοδωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες συγχωνεύσεις στη διεθνή αγορά επιχειρηματικού λογισμικού.

Τα blue chip όμως δέχθηκαν πιέσεις, μετά τη «βαριά» προειδοποίηση της Alcoa, παραγωγού αλουμινίου, για τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, και της Visteon, κατασκευάστριας ανταλλακτικών μερών αυτοκινήτων, η οποία αναθεώρησε καθοδικά τις προοπτικές δεύτερου εξαμήνου.

Το πετρέλαιο έφθασε ξανά τα 45 δολάρια το βαρέλι, εξασφαλίζοντας μέσα σε δύο μέρες κέρδη 2 δολαρίων, υπό τις απειλές του τυφώνα Ιβάν και των μειωμένων εβδομαδιαίων αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία όμως για απρόσμενη μείωση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ απομάκρυναν κάπως το φόβο του πληθωρισμού και άφησαν μετέωρους τους αναλυτές για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve στα επιτόκια.

Στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με επικεφαλής την υψηλή τεχνολογία και την κορυφαία εταιρεία λογισμικού SAP, οι οποίες συνέχισαν την ανοδική πορεία μετά την προχθεσινή αναβάθμιση της Nokia και τα αποτελέσματα της αμερικανικής κατασκευάστριας τσιπ National Semiconductor.

Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca «έκλεψε» λίγο από το θετικό κλίμα της αγοράς, καθώς η αναθεώρηση φαρμάκου της από ειδικούς οδήγησε σε πτώση 2,4% της μετοχής της.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με κέρδη 0,37%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με κέρδη 0,55%. Ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε υποτονικός, γεγονός που αντανακλά την απροθυμία των επενδυτών να προχωρήσουν σε νέες τοποθετήσεις, εξαιτίας ανησυχιών για την πορεία του πετρελαίου και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα