ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Αντιδρά στην άρση της υποχρεωτικής εγγραφής γεωεπιστημόνων

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 11:59
UPD:17:07

Την έντονη αντίθεσή του στις υπό ψήφιση διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αίρουν την υποχρέωση εγγραφής γεωεπιστημόνων στο επιμελητήριο, εκφράζει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Όπως καταγγέλλουν, με τη συγκεκριμένη διάταξη θα επιτρέπεται στο εξής η άσκηση του γεωτεχνικού επαγγέλματος ανεξέλεγκτα και χωρίς προϋποθέσεις και κανόνες σε οποιονδήποτε και ζητούν την άμεση απόσυρσή της από το πολυνομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε, ως επιστημονικό και επαγγελματικό επιμελητήριο όλων των γεωτεχνικών της χώρας (γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων, γεωλόγων και ιχθυολόγων), είναι θεσμικά επιφορτισμένο με το ρόλο του συμβούλου της πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα, καθώς και σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

Eίναι επίσης επιφορτισμένο με την υποχρέωση προάσπισης των επιστημονικών, επαγγελματικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συμφερόντων των γεωτεχνικών, ενώ παράλληλα ελέγχει την τήρηση από πλευράς τους των κανόνων επιστημονικής και επαγγελματικής δεοντολογίας και αξιοπρέπειας, ασκώντας τους και πειθαρχικό έλεγχο.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η επίμαχη διάταξη δεν θα ωφελήσει την εθνική οικονομία, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, κάνει λόγο για απαξίωση ενός επιστημονικού φορέα και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που - όπως υπογραμμίζει - αποτελεί το μοναδικό θεσμοθετημένο σύμβουλο της Πολιτείας στα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής.

«Γιατί τίθεται σε διωγμό το επάγγελμα του γεωτεχνικού και φαλκιδεύεται η προσπάθεια για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας; γιατί θεσμοθετείται διακριτική μεταχείριση ανάμεσα στους επιστημονικούς κλάδους που πρωταρχικό σκοπό τους έχουν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος;», αναφέρεται στην ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα