Ράλι στις αγορές

Μεγάλα κέρδη σε Ευρώπη, Ιαπωνία, ΗΠΑ
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:31

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ο τεχνολογικός τομέας στις διεθνείς αγορές κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, συνεχίζοντας το ράλι που άρχισε τις τελευταίες ημέρες μετά την επιστροφή των επενδυτών από τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Ο τεχνολογικός κλάδος εκτινάχθηκε στα υψηλότερα διμήνου στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη ώθησε τις μετοχές στα υψηλότερα δέκα εβδομάδων. Μεγάλα κέρδη και στο Τόκιο.

Οι Αμερικανοί επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές επεξεργαστών, όπως Intel, με τον κλάδο ημιαγωγών να βρίσκεται ξανά στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφεια στη Wall Street ενισχύθηκε χθες 3,7%, ενώ από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε το ράλι, έχει σημειώσει κέρδη περίπου 7%.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών πετρελαίου άσκησε πιέσεις στους δείκτες Dow Jones και S&P 500. O Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε 1,69 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 10.314,76 μονάδες. Με άνοδο 16,07 μονάδων, ποσοστό 0,85%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.910,38 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα κέρδη του κλάδου τηλεπικοινωνιών, μίντια και τεχνολογίας ώθησαν τις μετοχές σε ύψη δέκα εβδομάδων. Η επιβεβαίωση της προσφοράς ύψους 1,3 δισ. δολαρίων του βρετανικού «γίγαντα» WPP για την εξαγορά της Grey Global που εδρεύει στις ΗΠΑ προκάλεσε ράλι στον τομέα των μίντια, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να στοιχηματίζουν σε εταιρείες που μπορεί να αποτελέσουν επόμενο στόχο εξαγοράς.

Από τις μετοχές τεχνολογίας, αυτή της Philips ενισχύθηκε 3,7%, ενώ της SAP 3%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,9%, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 30 Ιουνίου, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατέγραψε άνοδο 1,3%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί μέχρι τώρα 6% από τα χαμηλά επίπεδα στα μέσα Αυγούστου. Εξαίρεση στο θετικό κλίμα αποτέλεσε η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca με πτώση 4,5%, από τη στιγμή που ρυθμιστικές αρχές απέρριψαν φάρμακό της και μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής της κατάταξης.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,53%, με τις μετοχές τεχνολογίας να ακολουθούν το ράλι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα