Καμμία αλλαγή στις Κατατάξεις Χωρών του FTSE για το 2005

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 09:21

Ο Όμιλος Διεθνών Δεικτών FTSE ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στις τρέχουσες κατατάξεις (δηλαδή στο χαρακτηρισμό αγορών ως ανεπτυγμένες ή αναδυόμενες) οποιωνδήποτε χωρών στη Σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE, κατά τη διάρκεια του έτους 2005.

Η απόφαση επιβεβαιώθηκε από την Επιτροπή Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE, μετά από συνεργασία έξι μηνών μεταξύ του Ομίλου FTSE και των χρηματιστηρίων σε διεθνή κλίμακα, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς εξέτασης των δομών και συνθηκών των αγορών.

Η ανάλυση του Ομίλου FTSE έδειξε ότι καμία από τις τρέχουσες χώρες δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια για να μεταπηδήσει σε νέα κατηγορία, ή να συμμετάσχει στη Σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε κατάλογο παρακολούθησης χωρών, οι οποίες θα παρακολουθούνται προσεκτικά για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Θα γίνει ανασκόπηση αυτών των χωρών και πάλι κατά την ανασκόπηση κατατάξεων το Σεπτέμβριο του 2005. Οι χώρες του καταλόγου παρακολούθησης είναι οι εξής:

- Νότια Κορέα (πιθανή αναβάθμιση από Αναδυόμενη προς Ανεπτυγμένη, σε Ανεπτυγμένη).

- Ταϊβάν (πιθανή αναβάθμιση από Αναδυόμενη προς Ανεπτυγμένη, σε Ανεπτυγμένη).

- Κίνα, μετοχές κατηγορίας «Α» (πιθανή συμπερίληψη στη σειρά Διεθνών Δεικτών Μετοχών FTSE).

Οι χώρες θα παραμείνουν στον κατάλογο παρακολούθησης για περίοδο τουλάχιστον δώδεκα μηνών πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάταξή τους. Ο FTSE θα δώσει στους επενδυτές κοινοποίηση τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την πραγματοποίηση οποιωνδήποτε αλλαγών στους δείκτες του που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα ανασκόπησης κατάταξης χώρας. Συνεπώς, δεν αναμένονται αλλαγές στην κατάταξη οποιωνδήποτε χωρών πριν από το Μάρτιο του 2006 τουλάχιστον.

Ο Όμιλος FTSE, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, είναι προς το παρόν ο μόνος φορέας δεικτών που χρησιμοποιεί διαφανή και αντικειμενική μεθοδολογία για την αποτίμηση κατάταξης χωρών. Οι κανόνες που χρησιμοποιούνται, βασίζονται σε ανταποκρίσεις που λαμβάνονται από ένα εκτεταμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στην αγορά με διεθνείς επενδυτές, το οποίο έλαβε χώρα το έτος 2003.

Για να επιτραπεί στους επενδυτές να αναλύσουν και αποτιμήσουν την επίδραση των πιθανών αλλαγών στην κατάταξη των χωρών, ο FTSE θα παρουσιάσει ένα σετ ενδεικτικών δεικτών με βάση τον κατάλογο παρακολούθησης. Οι ενδεικτικοί δείκτες, που πρόκειται να ανακοινωθούν έως το Μάρτιο του 2005, θα καλύπτουν τις ακόλουθες αγορές:

- Διεθνείς Ανεπτυγμένες Αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν.

- Διεθνείς Αναδυόμενες Αγορές, εξαιρούμενης της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν.

- Διεθνείς αναδυόμενες αγορές, εξαιρούμενης της Νότιας Κορέας και Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των

Μετοχών κατηγορίας «Α» της Κίνας.

- Ηπειρωτική Κίνα (Μετοχές κατηγορίας Α, Β, Η και «Red Chips» (μετοχές εταιριών που έχουν συσταθεί στο Χονκ Κονγκ και ελέγχονται από Κινέζους μετόχους).

- Όλες στην Ηπειρωτική Κίνα, εκτός από μετοχές κατηγορίας «Α».

- Όλες στην Κίνα (Χονκ Κονγκ και Ηπειρωτική)

- Κίνα εκτός από μετοχές κατηγορίας «Α» (Χονκ Κονγκ και Ηπειρωτική, εκτός από μετοχές κατηγορίας «Α»

- Ευρύτερη Κίνα (Χονκ Κονγκ και Ηπειρωτική και Ταϊβάν)

-Ασία Ειρηνικού Ωκεανού εκτός από Ιαπωνία (συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές κατηγορίας «Α» της Κίνας)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα