Σε νέο ιστορικό υψηλό η ανεργία στη Γαλλία

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 23:47
UPD:23:52
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Λογότυπο του οργανισμού απασχόλησης της Γαλλίας.

Αποκαρδιωτικά είναι τα νέα στοιχεία, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, για την πορεία του δείκτη της ανεργίας στη Γαλλία, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εμπορικές συμφωνίες αξίας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο αριθμός των ανέργων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 31.500 πρόσωπα στο 10,2%, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.

Συνολικά από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων ανήλθε σε 3.347.700 στη μητροπολιτική Γαλλία, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 0,9% από τον προηγούμενο μήνα και 4,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

EURONEWS
Συμφωνίες 18 δισ. ευρώ με την Κίνα

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Οι ηγέτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είχαν συνομιλίες στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο όπου υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών.

Το προεδρικό ζεύγος της Κίνας συνοδεύει στη Γαλλία μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

REUTERS/BENOIT TESSIER

Ο Φρανσουά Ολάντ με τον Σι Τζινπίνγκ.

Ο Φρανσουά Ολάντ έχει εκτιμήσει σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ την αξία των περίπου 50 εμπορικών συμφωνιών που υπογράφονται συνολικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ολάντ, δήλωσε ότι «συμφωνίες 18 δισ. ευρώ σημαίνουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και πάνω απ' όλα σημαντική προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Μεταξύ των συμφωνιών περιλαμβάνεται μια μεγάλη παραγγελία επιβατικών αεροσκαφών της Airbus από την Κίνα αλλά και μια σύμβαση για την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων από την γαλλική εταιρεία κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας Areva. Στην πρώτη συμφωνία περιλαμβάνεται η αγορά από τους κινέζους 70 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και 27 αεροπλάνων A330.

Ο Ολάντ ευελπιστεί να καλύψει εν μέρει το χαμένο έδαφος όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις του Παρισιού με το Πεκίνο. Η Γαλλία σήμερα έχει έλλειμμα 26 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών της συναλλαγών με το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος του κόσμου και βλέπει το μερίδιο της Γερμανίας στην κινεζική αγορά να είναι τετραπλάσιο από το δικό της.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Κίνας θα επισκεφθεί επίσης τη Γερμανία, στο τέλος της εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ο Σι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα