Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την αύξηση των τιμών του πετρελαίου για τρίτη ημέρα, αυξάνοντας την ανησυχία, ότι το υψηλότερο κόστος της ενεργείας, θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Fuji Photo Film Co., οδηγούσαν την πτώση.

«Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, αποτελεί οπωσδήποτε έναν αρνητικό παράγοντα για την πορεία των μετοχών μεσοπρόθεσμα και ωθεί μερίδα επενδυτών να βγάλει περισσότερα κεφάλαια από την αγορά και να τα διοχετεύχει σε άλλες επενδύσεις», ανέφερε ο Soichiro Monji, ο οποίος διαχειρίζεται 11 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., στο Τόκυο.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,3%, φθάνοντας στις 11.262,46 μονάδες, στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο δείκτης Topix έχανε 0,3%, φθάνοντας στις 1.137,79 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερο να αποτελούν περισσότερο από τα 2/5 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κινείτο ανοδικά. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Hyundai Motor Co., μετά την ανακοίνωση της UBS AG, ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην προς τα πάνω αναθεώρηση της τιμής της μετοχής της.

Ο Morgan Stanley Capital International Inc. Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν 941 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε 0,4%, φθάνοντας στις 90,56 μονάδες.

Οι δείκτες στη Μαλαισία, την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τη Ν. Ζηλανδία, κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι λοιποί στην περιφέρεια σημείωναν απώλειες. Μικρή διαφοροποίηση εμφάνιζε ο δείκτης Taiex στην Ταϊβάν.

Οι μετοχές της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, υποχωρούσαν 0,7%, φθάνοντας στις 4.250 γιέν η μία. Οι μετοχές της Fuji Photo Film Co., της δεύτερης σε μέγεθος παραγωγού φιλμ για φωτογραφικές μηχανές στον κόσμο, έχαναν 1,9%, φθάνοντας στις 3.600 γιέν η μία. Η εταιρεία, εισπράττει το 1/5 των συνολικών της πωλήσεων από την αγορά των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα