Γερμανία: Πίεση των εταιρειών στα σωματεία για μείωση μισθών

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 08:28
UPD:08:35

ΣΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ μισθών προχωρούν οι γερμανικές εταιρείες, όπως η Volkswagen AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας και η Bilfinger Berger AG, η δεύτερη σε μέγεθος τεχνική εταιρεία, σε τουλάχιστον ένα εκατ. εργαζομένους, προκειμένου να τονώσουν τα έσοδά τους.

Η Volkswagen, αρχίζει σήμερα διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να παγώσει τους μισθούς σε περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους, στο πλαίσιο του σχεδίου μείωσης του κόστους λειτουργίας της σε ποσοστό της τάξης του 30% μέχρι το 2011. Οι συνομιλίες έχουν στόχο να συμφωνήσουν περίπου 800.000 εργάτες να δουλέψουν περισσότερες ώρες, μετά την ανάλογη συμφωνία που επετεύχθη από τη διοίκηση της Siemens AG και της DaimlerChrysler AG νωρίτερα μέσα στο έτος.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ σε τέτοιο βαθμό υποχώρηση, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε ο Joerg Hinze, οικονομολόγος του HWWA στο Αμβούργο, ένα από τα έξι ινστιτούτα ερευνών, τα οποία συντάσσουν στοιχεία για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, συμπληρώνοντας: «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτού του σχεδίου και η πίεση στους εργαζομένους θα αυξάνεται συνεχώς».

Η Γερμανία, επιδιώκει να βελτιώσει την παραγωγικότητά της, η οποία επεκτείνεται στην Ευρώπη. Η Alitalia SpA, η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιταλίας, επιδιώκει μείωση του κόστους, τη στιγμή που η Γαλλία θέλει να περιορίσει την εβδομαδιαία απασχόληση των 35 ωρών εργασίας, καθώς η οικονομική ανάπτυξη συρρικνώνεται στις ΗΠΑ και την Ασία.

Οι ενώσεις των εργαζομένων, λένε, ότι συμφωνίες, όπως αυτή που επέτυχε η Siemens AG και η DaimlerChrysler, για μείωση των μισθών και περισσότερο χρόνο απασχόλησης, ήταν απαραίτητες, καθώς ο κίνδυνος για μεταφορά της απασχόλησης εκτός Γερμανίας, ήταν μεγάλος. Η εσωτερική ζήτηση στη χώρα υποχώρησε απρόσμενα το δεύτερο τρίμηνο.

Σημειώνεται, ότι η Volkswagen, θα προχωρήσει στη μείωση 30.000 θέσεων εργασίας, εκτός και εάν οι εργαζόμενοι δεχθούν το «πάγωμα» των μισθών, απορρίπτοντας το αίτημα των ενώσεων για αύξηση των μισθών σε ποσοστό 4%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Stefan Ohletz, την περασμένη εβδομάδα. Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει σκοπό να περισώσει 176.544 θέσεις εργασίας στη Γερμανία.

Οι μετοχές της Volkswagen έχασαν ποσοστό 22,5% πέρυσι, υστερώντας της αύξησης του 12,4% του δείκτη DAX στη Φραγκφούρτη.

Η κρατική Alitalia προσπαθεί να καταργήσει 5.000 θέσεις εργασίας να να χωρίσει την εταιρεία στα δύο, προκειμένου να εξοικονομήσει ένα δισ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα η εταιρεία είχε ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τα έξοδα μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εκκαθάρισης εάν δεν έρθει συμφωνία με τις ενώσεις των εργαζομένων, στο σχέδιο του επικεφαλής της, Giancarlo Cimoli μέχρι τις 15 του μηνός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα