Στην αγορά του Ουζμπεκιστάν ο Γερμανός

Συμμετέχει με 20% στην εξαγορά της Daewoo Unitel Co.
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 11:34
UPD:11:38

ΣΤΗΝ αγορά του Ουζμπεκιστάν εισέρχεται η Γερμανός ABEE μετά τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Daewoo UNITEL Co. που υπεγράφη σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2004, στη Σεούλ της Ν. Κορέας, με την Daewoo International Corporation.

Το τίμημα της συνολικής εξαγοράς για το 100% της εταιρείας ανέρχεται στα 73,5 εκ. δολ. και στο μετοχικό σχήμα συμμετέχουν η Γερμανός ΑΒΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (Ε.Β.R.D.), η Global Finance (εταιρεία επενδύσεων που διευθύνει το Black Sea Fund στο οποίο η E.B.R.D. είναι επενδυτής) και ο Πάνος Γερμανός.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εισηγμένης, το Ουζμπεκιστάν αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα μετά την Ρωσία και την Ουκρανία, από τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 26 εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για μία χώρα όπου οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών είναι ιδιαίτερα θετικές λαμβάνοντας υπόψη ότι η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται μόλις στο 1,4%, καθώς και τα εξίσου χαμηλά επίπεδα διείσδυσης της σταθερής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο 7,5%.

Η Unitel CO., σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Γερμανός ΑΒΕΕ, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στο Ουζμπεκιστάν, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 25%, περιθώριο EBITDA (Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων) που προσεγγίζει το 57% και με προβλεπόμενα έσοδα για το 2004 τα 32 εκ. δολ. Το δίκτυό της καλύπτει τις κυριότερες περιοχές της χώρας, ενώ ο αριθμός των συνδρομητών της αναμένεται να υπερβεί τους 110.000 στο τέλος του 2004.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αρχές του Ουζμπεκιστάν.

Όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση που εξαγοράζει την Unitel Co. ο Πάνος Γερμανός συμμετέχει με πλειοψηφικό πακέτο, ενώ η συμμετοχή της E.B.R.D. θα ανέρχεται σε όχι λιγότερο από 7%- η συμμετοχή της οποίας υπόκειται σε έγκριση από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Γερμανός ΑΒΕΕ -που συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο 20%- εξασφαλίζεται μέσω της ισχύος ενός put option 5ετούς διάρκειας, βάσει του οποίου δύναται να προβεί σε συνολική πώληση της συμμετοχής της με την παρέλευση της 5ετίας με προκαθορισμένους όρους αποτίμησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καραγιάννη, διευθύνοντα σύμβουλο της Γερμανός ΑΒΕΕ «η είσοδος της Γερμανός στην αγορά του Ουζμπεκιστάν, μια αγορά όπου η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται μόλις στο 1,4%, αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Η απόφαση της εταιρίας να συμμετέχει στην εξαγορά αυτή βασίστηκε στην ιδιαίτερα θετική προοπτική ανάπτυξης που παρουσιάζει ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα αυτή. Παράλληλα η Γερμανός θα αναπτύξει εκτεταμένο Δίκτυο καταστημάτων το οποίο θα διαθέτει το σύνολο των προσφερομένων Υπηρεσιών της Unitel Co. αποκτώντας με αυτό τον τρόπο τα μέγιστα οφέλη από την συνεργασία αυτή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα