Ο φόβος του «μαύρου χρυσού»

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές στα χρηματιστήρια
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:25

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ξανά οι ανησυχίες για την τιμή πετρελαίου, καθώς ξεπέρασε τα 45 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, μετά τα νέα στοιχεία ότι τα αποθέματα αργού υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εξαμήνου.

Οι ανησυχίες ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και η άνοδος των επιτοκίων θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας επηρέασε την επενδυτική ψυχολογία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές υποχώρησαν μετά την προειδοποίηση της Coca-Cola για την κερδοφορία της και έρευνα της Goldman Sachs η οποία έδειξε εξασθένηση των εταιρικών δαπανών για τεχνολογικό εξοπλισμό.

Η μετοχή της Coca-Cola υποχώρησε στα χαμηλότερα 16 μηνών, από τη στιγμή που ο αμερικανικός κολοσσός προειδοποίησε ότι τα κέρδη δεύτερου εξαμήνου θα είναι κατώτερα των προσδοκιών, εξαιτίας εξασθένησης στις βασικές αγορές της.

Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της Oracle, η οποία ενισχύθηκε περίπου 7%, τη στιγμή που άλλα μεγάλα ονόματα από το χώρο τεχνολογίας, όπως Cisco Systems, Ιntel, Dell και Qualcomm, παρουσίασαν ζημίες τουλάχιστον 1% η καθεμία.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 86,80 μονάδες, ποσοστό 0,84%, φθάνοντας στις 10.231,36 μονάδες. Με απώλειες 18,88 μονάδων, ποσοστό 0,99%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.896,52 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν, καθώς η νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες, εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει τα περιθώρια κέρδους επιχειρήσεων, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η προειδοποίηση της Coca-Cola οδήγησε σε πτώση τον τομέα ποτών, με τις μετοχές των Cadbury Schweppes, Diageo και Nestle να υποχωρούν από 1,2% έως 2,8%.

Μεγάλη πτώση, της τάξης του 6,2%, υπέστησαν και οι μετοχές της Abbey National, από τη στιγμή που οι ελπίδες των επενδυτών για «μάχη» προσφορών εξανεμίστηκαν, καθώς η ανταγωνίστρια HBOS απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφοράς, αφήνοντας ανοικτό πλέον το έδαφος για τη Santander της Ισπανίας. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,2%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 0,3%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,21%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα