Gazprom: Πρόσκληση συνεργασίας στην ChevronTexaco

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2004 11:36

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, στη δεύτερη σε μέγεθος πετρελαιοπαραγωγό των ΗΠΑ, ChevronTexaco Corp., σχεδιάζει να απευθύνει η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, OAO Gazprom, προκειμένου να συνεργαστούν στην άντληση αερίου στην Αρκτική, κάτι που θα απαιτήσει μια επένδυση ύψους 10 δισ. δολ., με απώτερο στόχο την πώληση καυσίμων στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Alexei Miller, θα συναντηθεί με στελέχη της Exxon Mobil Corp. και της ChevronTexaco στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα. Επίσης, η ρωσική παραγωγός αναζητά ευκαιρίες στην αγορά του ρευστοποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, το συντομότερο μέσα στο επόμενο έτος.

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη περιοχή, το Shtokman, έχει αρκετά αποθέματα για να προμηθεύσει τις ΗΠΑ για περίπου πέντε χρόνια. Οι ΗΠΑ, οι οποίες προβλέπουν ότι η ζήτηση αερίου θα αυξηθεί σε ποσοστό 50% τα επόμενα 20 χρόνια, πιέζουν την Gazprom να επιταχύνει τα σχέδια δημιουργίας σταθμού ρευστοποίησης φυσικού αερίου στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, από το οποίο θα μπορέσουν να προμηθεύονται καύσιμα. Την ίδια στιγμή, η Gazprom, αναζητά για νέες αγορές δραστηριοποίησης εκτός Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της ChevronTexaco, David O'Reilly, συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Ενεργείας, Viktor Khristenko στη Μόσχα τον Ιούλιο, δηλώνοντας ότι η εταιρεία του ενδέχεται να επενδύσει το ποσόν των πέντε έως 10 δισ. δολ. σε επιχειρηματικά σχέδια στον τομέα της ενεργείας στη Ρωσία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

«Θέλουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας ειδικά με την ChevronTexaco, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, συμπληρώνοντας : «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανταγωνισμό μεταξύ των μελλοντικών μας συνεργατών στο Shtokman».

Αυτόν τον μήνα, η Gazprom και η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Νορβηγίας, Statoil ASA, συμφώνησαν να προχωρήσουν στη μελέτη στοιχείων για την κοινή άντληση αερίου στο Shtokman, ενώ η Gazprom ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται για το σχέδιο της Statoil στη Θάλασσα του Μπάρεντς, αλλά και για πωλήσεις στη Βόρειο Αμερική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα