Ευρωπαϊκά κέρδη

Στα υψηλότερα των 12 εβδομάδων οι μετοχές
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2004 00:01

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ η Ευρώπη, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μετοχές της να κλείνουν στα υψηλότερα επίπεδα περίπου 12 εβδομάδων, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τα κέρδη ομίλων εξόρυξης μεταλλευμάτων, καθώς η αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας «διψά» για πρώτες ύλες ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές μετάλλων.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,6%, στις 1.001,63 μονάδες, διαπερνώντας για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου το σημαντικό «ψυχολογικό» φράγμα των 1.000 μονάδων.

Ο όγκος ήταν ικανοποιητικός, στηριζόμενος στη λήξη παραγώγων σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,8%.

Η μεταλλευτική βιομηχανία με τα μεγάλα ονόματα BHP Billiton, Anglo-American και Rio Tinto ήταν μεταξύ των κλάδων με τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη, ωθώντας τον τομέα παραγωγής βασικών υλών σε άνοδο 1,8%.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι οι αγορές μετοχών παγκοσμίως θα παραμείνουν σε στενό πλαίσιο διακύμανσης το προσεχές έτος, ίσως και αργότερα, όμως εμπορεύματα, όπως μέταλλα και ενέργεια, μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ καλό στοίχημα για τους επενδυτές.

Η ενέργεια ήταν ο δεύτερος καλύτερος κλάδος της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η τιμή του αργού αυξήθηκε 2%, εν μέσω ανησυχιών ότι οι νέες καταιγίδες στις αμερικανικές ακτές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου. Ωστόσο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανήκουν στους χαμένους, μετά την υποβάθμιση του τομέα από τη Credit Suisse First Boston.

Στις ΗΠΑ, τα blue chip ανέκαμψαν προς το τέλος της συνεδρίασης μετά τις πρωινές απώλειες. Η τετραπλή λήξη οψιόν και παραγώγων, καθώς και τα στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικού κλίματος, που έδειξαν μικρή υποχώρηση, προκάλεσαν αστάθεια στην αγορά.

Η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ford προσέφερε κάποιο στήριγμα στα blue chip, ενώ αντίθετα οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν πιέσεις από την εταιρεία ασύρματης τεχνολογίας Qualcomm, μετά την ανακοίνωση ότι επανεξέταση των λογιστικών της μπορεί να μειώσει τα προ φόρων έσοδα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα