Market Beat: Η δυναμική των blue chip ως σήμερα συνηγορεί προς άνοδο αυτή τη βδομάδα

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 10:25
UPD:10:25
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Οι επενδυτές στο ΧΑ, τόνισαν με τη δυναμική που επέβαλλαν ότι δύσκολα θα επιτρέψουν την υποχώρηση των τιμών των βασικών δεικτών. Άρα με βάση τη θέση μας χθες, ότι θα έδειχναν τις προθέσεις τους για το μέλλον των μετοχών, αποκάλυψαν την ύπαρξη θετικών προσδοκιών σε μεσο-βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το κλίμα που σχημάτισαν οι απώλειες της τάξης του -1% που σημείωναν οι ΓΔ και 25άρης, δεν αποδείχθηκε ικανό να πυροδοτήσει ανησυχίες στους θεσμικούς, που απλά δεν θέλησαν να συμμετέχουν με δύναμη στις συναλλαγές, αν και ως τις 14:10 έχανε ο 25άρης ως -1,2%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η άρνηση για συμμετοχή απεικονίστηκε στους όγκους συναλλαγών της χθεσινής συνεδρίασης και στην απουσία μεγάλων πακέτων στις προσυμφωνημένες συναλλαγές. Πιθανά να γνώριζαν ή να υπολόγιζαν σε μια στροφή του φρονήματος των επενδυτών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και απέφευγαν να γίνουν πωλητές, αναμένοντας την κυριαρχία της ζήτησης μετά την έναρξη των συναλλαγών των futures της Wall Street στην Νέα Υόρκη.  

Οι εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ένα ακόμα συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, αφορά στο ότι έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές τα δυο ακόμα θετικά γεγονότα που αναμένονται σήμερα. Είναι η αλλαγή στους συντελεστές βαρύτητας στους δείκτες FTSE, δηλαδή αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής των ΑΛΦΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ στον FTSE Europe και από την κατηγορία Small Cap τοποθετούνται στην κατηγορία Mid Cap με ποσοστό 16% για της ΑΛΦΑ ΕΤΕ και 19% για την ΠΕΙΡ.  Επίσης αναμένεται  η Standard & Poor's σήμερα, 21 Μαρτίου να είναι η πρώτη εταιρία αξιολόγησης που θα αναγνωρίσει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ  


Με βασικό κινητήριο μοχλό τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, αφήνοντας πίσω τους την "ψυχρολουσία" που τους επεφύλαξε η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, όταν ανέφερε ότι πιθανότατα έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων θα έλθει και η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ^DJI+0,67% κέρδισε 0,67% στις 16.331,05 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ^IXIC+0,27% ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 4.319,29 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,60% στις 1.872,01 μονάδες.

Η αγορά σήμερα έλαβε σημαντική ώθηση από τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη επιχειρηματικών προοπτικών, ο οποίος επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις κινήσεις της Fed ότι η οικονομία ανακάμπτει. Πάντως η επίδραση από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, και αυτό θα φανεί εν ευθέτω χρόνω, αναφέρουν οι αναλυτές. Άλλωστε, το να προδιαγράφεις μια αύξηση επιτοκίων, σχεδόν ένα χρόνο πριν, θεωρήθηκε ότι ήταν ένα λάθος απειρίας για την νέα πρόεδρο της Fed. Η αγορά θεωρεί ακόμη ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα είναι έτοιμη για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, μεγαλύτερη από αυτή που υλοποιείται σήμερα, μέσω της μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων.

Στο ταμπλό, με κέρδη 1,5% έκλεισε η Nike, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 685 εκατ. δολάρια ή 76 σεντς ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο χρήσης, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 72 σεντς ανά μετοχή.

Κέρδη σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές της Wall Street, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τα stress test που διενήργησε η Fed. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, μόλις το 1/3 των τραπεζών θα έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, με τις ζημίες να εκτιμώνται περί τα 501 δισ. δολάρια. Υπό αυτό το πρίσμα ο κλάδος κέρδη 1,58%, με την J.P. Morgan Chase να κλείνει στο +3,10%, την Morgan Stanley στο +3,08%, την Bank of America στο 2,75% και τη Citigroup στι +2,62%. Παραφωνία, ωστόσο, αποτέλεσε το μόλις +0,6% της Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, η Symantec υποχώρησε κατά 9,115, μετά την ανακοίνωση ότι απομάκρυνε, με άμεση μάλιστα ισχύ, τον διευθύνων σύμβουλο Steve Bennett, τον οποίο και θα αντικαταστήσει το μέλος του Δ.Σ. Michael Brown.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 5.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, στις 320.000, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 41.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στις 2.890.000 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαρτίου.

Από την άλλη, σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προοπτικών Philly Fed στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας στις 9 μονάδες, από -6,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ευρώπη

Τόνο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τη Wall Street, έπαιρναν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ενώ στην αρχή σημείωναν σημαντικές απώλειες επηρεασμένοι από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γελεν, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία άλλαξαν το κλίμα, οδηγώντας στο "πράσινο" την πλεονότητα των δεικτών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,47% έχασε 0,47% στις 6.542 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,58% ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 9.296 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,46% σημείωσε κέρδη 0,46% στις 4.328 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,1% στις 327,81 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 12 έκλεισαν με απώλειες.

Η Γέλεν ανέφερε χτες ότι η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα γίνει 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, με την αγορά να υποδέχεται με σκεπτικισμό τη στρατηγική της Fed, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία έχει ακόμη ανάγκη τη στήριξη της. Ωστόσο, το βασικό μήνυμα της Γέλεν ήταν διττό, καθώς η ίδια ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, παραδέχτηκε εμμέσως ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη εδώ, γεγονός που επιβάλλει τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για το επόμενο διάστημα.

Με απώλειες 3,9% έκλεισε η Rheinmetall, μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Focus, το οποίο ανέφερε ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργεια, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σταμάτησε την εταιρεία από την κατασκευή στρατοπέδου στη ρωσική περιοχή Βόλγα. Το ύψος του έργου ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η Munich Re ενισχύθηκε κατά 1,3%, με την αγορά να επικροτεί την ανακοίνωση για επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν τη Γενική Συνέλευση του 2015.

Η Lanxess έκλεισε με κέρδη 5,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα EBITDA της διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, υψηλότερα από τα 174 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Χ.Α.

Με οριακές απώλειες έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, αφήνοντας κατά μέρος το αρνητικό διεθνές κλίμα και δίνοντας την τελευταία ώρα το βάρος στα θετικά σχόλια των ξένων αναλυτών και σχολιαστών για την επιστροφή της Ελλάδας στο δρόμο της ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,08% στις 1.363,30 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.365,67 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.349,90. Μειωμένη και σήμερα συναλλακτική δραστηριότητα που διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφθασε στα 56 εκατ. τεμάχια.

Οι διορθώσεις που έχουν συντελεστεί όλη αυτήν την εβδομάδα περιορίζονται σε ενδοσυνεδριακό κυρίως επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ότι η τάση και οι στόχοι της αγοράς δεν έχουν αλλάξει. Τουναντίον μάλιστα, παρατηρείται επανατοποθέτηση σε τίτλους μετά από περιορισμένης έκτασης διόρθωση, με τους επενδυτές να βλέπουν τα χαμηλότερα επίπεδα ως ευκαιρία επανεπένδυσης των κερδών.

Πέραν των ανοιχτών ζητημάτων που προεξοφλείται ότι θα κλείσουν θετικά, ακόμη πάντως προβληματίζει το γεγονός ότι η συναλλακτική δραστηριότητα περιορίζεται σε συγκεκριμένους τίτλους, καθώς πολλές μετοχές της μεσαίες και της μικρής κεφαλαιοποίησης παραμένουν ακόμη στην αφάνεια του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα αποτελέσματα της χρήσης του 2013 θα διαπιστώσει ότι δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρείες που και έχουν ενισχύσει τα μεγέθη τους και έχουν περιορίσει τους κινδύνους που προκλήθηκαν από την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ο τζίρος ήταν σαφώς μειωμένος σε σχέση με αυτό που μας συνήθισε στις τελευταίες συνεδρίασεις το ΧΑ, αφού σήμερα δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στα τρία τραπεζικά χαρτιά, που έχουν αύριο τo "rebalancing" του FTSE, και στον ΟΤΕ. ΟΤΕ-0,79% Ως γνωστόν σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, το Investability Weight των τριών μετοχών, δηλαδή το βάρος της κεφαλαιοποίησής τους που συμμετέχει στον δείκτη, είναι 16% για την ΕΤΕ και την Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,49% και 19% για την Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ+1,99% Παράλληλα, οι τρεις μετοχές τοποθετούνται στην κατηγορία Mid Cap από την κατηγορία Small Cap. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της Παρασκευής 21 Μαρτίου.

Χαρακτηριστική η απουσία σημαντικών πακέτων η αξία των οποίων ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν 2,8 εκατ. τμχ του ΠΕΙΡΤΠ στη τιμή του 0,90 ευρώ και έγινε ταυτόχρονα με την λήξη της συνεδρίασής τους.

Στον FTSΕ25 που υποχώρησε κατά 0,25% στις 739,76 μονάδες η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 76,44 εκατ. ευρώ με τις Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-0,74% να απορροφούν τα 57 εκατ. ευρώ. Στο "ισοζύγιο" των προσήμων 13 μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό, με καλύτερη επίδοση το 1,99% της Πειραιώς και χειρότερη το -2,50% των ΕΛΠΕ που συμπλήρωσαν πέντε αρνητικές στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχαμε τέταρτη σερί θετική παρουσία με κλείσιμο στις 1.305,09 μονάδες (υψηλά 2014 σε τιμή κλεισίματος), ενώ η αξία των συναλλαγών του υποχώρησε κάτω και των 2,5 εκατ. ευρώ. Με 14-6 υπερίσχυσαν οι ανοδικές μετοχές του.

Ξεχώρισε ιδιαίτερα η Αττικής (διαπραγματεύεται σε ιστορικά κατώτατα) με άνοδο 4,6% και 3 εκατ. τεμάχια περίπου, ενώ συνέχισαν την πολύ καλή εικόνα τους οι μετοχές των Ιντρακόμ, Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ+2,11% και Αβαξ.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν οι μετοχές των Ναυτεμπορική με άνοδο 24,3% στη τιμή του 0,1890 ευρώ με 29.000 τεμάχια και ανεκτέλεστο αγορών, Τηλέτυπος ΤΗΛΕΤ+19,77% (19,8%), Πήγασος (18,8%), Χατζηκρανιώτης στο +11,7% με 63.800 τμχ, ΕΤΕΤΠ στο 1,3200 ευρώ (5,6% και 2,12 εκατ. τεμάχια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ) και ΕΛΤΟΝ Χημικά στο 1,20 ευρώ, με άνοδο 4,4% και 27000 τεμάχια.

Τεχνική ανάλυση

Αρχικά χθες πατήθηκε το Risk Off και μετά τις 14:20 το Risk On με τους ίδιους ρυθμούς συναλλαγών και στη μια και στην άλλη κατεύθυνση, που ήταν κατώτεροι των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων. Η οριακή μεταβολή των βασικών δεικτών τους έφερε να κερδίζουν σήμερα σε σχέση με την Παρασκευή 7/3 ο ΓΔ +1,64% και ο δείκτης των παραγώγων +1,50% όταν τη Δευτέρα η μεταβολή τους ήταν αντίστοιχα +1,78% και +1,65%. Αλλά αν περάσουμε στη σύγκριση της επίδοσης των blue chip από το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου μετά την πρώτη μόνο συνεδρία της τρίτης και μετά την χθεσινή συνεδρίαση, θα διαπιστώσουμε την ύπαρξη μετοχών που η ανοδική τους ορμή ενισχύθηκε ή η καθοδική τους διατηρήθηκε.  

Η ΑΛΦΑ τη Δευτέρα κέρδιζε σε σχέση με το κλείσιμο της 7/3 4,45% και σήμερα 7,60%
ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,55% τη Δευτέρα 8,07% την Πέμπτη
ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,04% τη Δευτέρα 3,80% την Πέμπτη
ΕΛΠΕ +4,86% τη Δευτέρα +0,27%% την Πέμπτη
ΕΤΕ +12,72% τη Δευτέρα +20,52% την Πέμπτη
ΕΥΔΑΠ +1,71% τη Δευτέρα +4,11% την Πέμπτη
ΕΥΠΡΟ +6,15% τη Δευτέρα +7,42% την Πέμπτη
ΕΧΑΕ +5,06% τη Δευτέρα +6,74% την Πέμπτη
ΙΝΛΟΤ +3,83% τη Δευτέρα +2,13% την Πέμπτη
ΦΦΓΚΡΠ +2,90% τη Δευτέρα +1,96% την Πέμπτη
ΜΕΤΚ +1,42% τη Δευτέρα +2,54% την Πέμπτη
ΜΙΓ +5,82% τη Δευτέρα +6,03% την Πέμπτη
ΜΟΗ +1,19% τη Δευτέρα +1,09% την Πέμπτη
ΜΥΤΙΛ +2,56% τη Δευτέρα +1,71% την Πέμπτη
ΟΛΠ +6,92% τη Δευτέρα +7,63% την Πέμπτη
ΠΕΙΡ +4,15% τη Δευτέρα +6,22% την Πέμπτη
ΤΕΝΕΡΓ +0,66% τη Δευτέρα +1,53% την Πέμπτη
ΦΡΙΓΟ +9,48% τη Δευτέρα +6,65% την Πέμπτη
ΔΕΗ -3,64% τη Δευτέρα -4,37% την Πέμπτη
ΕΕΕ -2,25% τη Δευτέρα -1,59% την Πέμπτη
ΜΠΕΛΑ +2,59% τη Δευτέρα -0,89% την Πέμπτη
ΟΠΑΠ -0,64% τη Δευτέρα -3,97% την Πέμπτη
ΟΤΕ -1,16% τη Δευτέρα -3,03% την Πέμπτη
ΣΩΛΚ -5,96% τη Δευτέρα -2,75% την Πέμπτη
ΤΙΤΚ +1,22% τη Δευτέρα -1,31% την Πέμπτη

Η στήλη έχει να σημειώσει ότι οι μετοχές του 25άρη με αυξημένο ανοδικό momentum οι ΑΛΦΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΙΓ, ΟΛΠ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, αντίθετα οι μετοχές με ενίσχυση στην καθοδική τους ορμή είναι ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ και την διατηρούν μειούμενη οι ΕΕΕ και ΣΩΛΚ.

Σήμερα

Ύστερα από απότομη πτώση την Πέμπτη , οι ασιατικές αγορές αγωνίστηκαν σήμερα για να ανακτήσουν μέρος από τις απώλειες. Η αγορά της Αυστραλίας ανέβηκε +0,7% ενώ ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε +0,50%.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέκαμψε επίσης, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας και την περαιτέρω υποχώρηση του γουάν σε χαμηλά 13 μηνών.

Οι επενδυτές αισθάνθηκαν κάποια άνεση από την ικανότητά της Wall Street να αντιδράσει  αλλά ο Nikkei της Ιαπωνίας δεν κατάφερε μοιραστεί την ανακούφιση επενδυτικά, επειδή οι αγορές είναι κλειστά για διακοπές.
Το δολάριο συνέχισε να επωφελείται από την πρόταση της προέδρου την Fed Janet Yellen για το ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει το πρώτο εξάμηνο του 2015, νωρίτερα από ό, τι πολλοί ανέμεναν. Οι αγορές θα είναι υπερ - ευαίσθητα σε σχόλια από ένα κουαρτέτο ομιλητών της Fed αργότερα σήμερα. Ήτοι οι  James Bullard , Richard Fisher , Narayana Kocherlakota και Jeremy Stein.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

ο Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup

 Η ολική επαναφορά των Τραπεζών στο επενδυτικό προσκήνιο δίνει πλέον τη θέση της στο τρόπο υλοποίησης των γιγαντιαίων ΑΜΚ για τις συστημικές Τράπεζες. Στην παρούσα φάση μόνο αβεβαιότητα μπορεί να καταγραφεί για την τιμολόγησή τους (χαμηλότερα ή ψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες;). Ακόμη, αν και προαναγγγέλθηκε το εγγυημένο των ΑΜΚ, ουδείς μπορεί να πιστοποιήσει από τώρα ότι το μέγεθος των απαιτούμενων κεφαλαίων θα συνιστούν "newflows" (!)

Άρα είναι εύλογο να πιθανολογήσει κανείς ότι θα απαιτηθεί μια περίοδος συσσώρευσης για να συγκεντρωθεί το σύνολο των κεφαλαίων και μέσω ρευστοποιήσεων από την εγχώρια Αγορά. Ωστόσο, τα "ισχυρά χέρια" που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την κίνηση της Αγοράς στα παρόντα επίπεδα τιμών, δίνουν το παρόν και στην πτωτική φάση της, αποτρέποντας έτσι την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, μέσω της μόχλευσης της γνωστής "παλέτας" μετοχών του MSCI. Οι προσδοκίες από τις αυριανές ανακοινώσεις του S&P για τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας έχουν μάλλον προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σοβαρό "hangover" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο (αλλά και όλες τις Αγορές) συνιστά η γεωπολιτική αστάθεια, καθώς η Ουκρανική κρίση δεν συνιστά παρά μία από τις πολλές εστίες εν δυνάμει αναταραχής. "Ωστόσο, η ισχυρότατη οικονομική αλληλεξάρτηση (ακόμη και μεταξύ ανεπτυγμένων – αναπτυσσόμενων οικονομιών), προϊόν βεβαίως της παγκοσμιοποίησης, είναι ο κύριος λόγος που συνηγορεί στην εκτίμηση ότι η διαχείριση της γεωπολιτικής αστάθειας αυτή τη φορά θα είναι τέτοια που θα οδηγήσει στην αποφυγή των οξύνσεων και άρα καταστάσεων που οδήγησαν προ 100ετίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το 1914.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η μικτή εικόνα από τα μακροοικονομικά των ΗΠΑ θα αναγκάσει τους επενδυτές να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε μετοχικές αξίες και έχει προκαλέσει ταραχή στις αγορές συναλλάγματος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Επιβεβαιώνει ο οίκος Standard & Poor's την αξιολόγηση ''Β-/Β'' για το αξιόχρεο της Ελλάδας, με σταθερές προοπτικές (outlook). Στη σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος κάνει λόγο για σταδιακή εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως αναφέρει, καταδεικνύεται από τη βελτίωση των εξαγωγών υπηρεσιών και την αξιοσημείωτη δημοσιονομική εξυγίανση. Σημειώνει ωστόσο ότι το χρέος της κυβέρνησης και το εξωτερικό χρέος της οικονομίας είναι ακόμη υψηλά.

Η επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+1,99% στις κεφαλαιαγορές, με την έκδοση τριετών ομολόγων 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 5% που υπερκαλύφθηκε έξι φορές, σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες, που έβλεπαν κάποτε τα ομόλογά τους να διαπραγματεύονται (με απόδοση) κοντά στο 20%, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του. «Η Πειραιώς έχει προσφέρει μία μεγάλη πλατφόρμα για τον δανεισμό άλλων ελληνικών φορέων», δήλωσε στέλεχος της Deutsche Bank προσθέτοντας πως «οι επενδυτές ανησυχούν τώρα πολύ λιγότερο για τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων από ό,τι στο παρελθόν» Οι ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου της Πειραιώς - οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC - βασίστηκαν κυρίως σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές με ρευστότητα και στα hedge funds, που αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, για να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

Στις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2015, με τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος θα καταγραφεί η υπεραξία από τις μεταβιβάσεις μετοχών στο χρηματιστήριο από την 1.1.2014 και μετά. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, για το φόρο υπεραξίας που προκύπτει από τις μεταβιβάσεις μετοχών, μεριδίων προσωπικών εταιρειών ομολόγων και εντόκων γραμματίων αλλά και παραγώγων.

Kαθαρά κέρδη 809 εκατ. ευρώ για το 2013 έναντι ζημιών 2,14 δισ. το 2012 ανακοίνωσε ο Όμιλος της Εθνικής ΤράπεζαςΕΤΕ+1,71% χάρη στην μείωση του κόστους χρηματοδότησης, στην συνεισφορά της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank και της μείωσης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Tα κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, στα 1,551 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκαν κατά 36% στα 1,63 δισ. ευρώ πέρυσι από 2,53 δισ. ευρώ το 2012.

Ένα ακόμη ακίνητο του Δημοσίου, πωλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών e-publicrealestate.gr. Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον δήμο Αμαρούσιου, έχει συνολική επιφάνεια 5.088,66 τ.μ. και πλειοδοτήθηκε στο 1.800.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, θα πωληθούν ακόμη 70 ακόμη ακίνητα, μέσα από την πλατφόρμα, έως το τέλος του έτους.

Η συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση δείχνει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να διαφύγει από το φάσμα της εξαετούς ύφεσης, με δεδομένο ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της τράπεζας, η συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση βασίστηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση του μεγαλύτερου μέρους των προτάσεων του ΟΟΣΑ, στη δέσμευση για τη χρήση μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος για την ανάπτυξη / δημοσιονομική ενίσχυση της οικονομίας μέσω τις αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων επιπλέον αυτόν που περιλαμβάνονταν ήδη στον Προϋπολογισμό 2014 και στη δέσμευση για την άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ως τεχνολογικός πάροχος για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και υποστήριξη των νέων συστημάτων και τερματικών της Λοταρίας της Ιρλανδίας, επελέγη η Intralot ΙΝΛΟΤ+1,69% από την Premier Lotteries Ireland Limited (PLI). To 10ετές συμβόλαιο προβλέπει ότι η Intralot θα παρέχει το πρωτοποριακό κεντρικό σύστημα LOTOS™ O/S για τη λειτουργία και διαχείριση αριθμοπαιχνιδιών και στιγμιαίων λαχείων στο δίκτυο σημείων πώλησης, καθώς και μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας.

Δεν θα γίνει πρόταση διανομής μερίσματος από την Byte Computer στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η Byte θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση 2013 την Παρασκευή 28 Μαρτίου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Αναχρονιστικό» χαρακτήρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το 3% που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. ως ανώτατο όριο για το δημόσιο έλλειμμα, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών. Ο κ. Ρέντσι επανέλαβε, πάντως, ότι δεν θα θέσει άμεσα θέμα παραβίασης του ορίου αυτού.

Σε προκαταρκτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση κατέληξαν οι Ευρωπαίοι, με τη σύσταση μίας νέας διεύθυνσης τραπεζικών εκκαθαρίσεων και ενός ταμείου που θα καλύπτει το κόστος. Έπειτα από οι ολονύχτιες συζητήσεις, τελικά ξεπεράστηκαν οι διαφορές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών της Ευρωζώνης για το νέο σχήμα, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης. Οι λεπτομέρειες περιγράφονται σε προσχέδιο και επιβεβαιώθηκαν από στελέχη που συμμετείχαν στις συζητήσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφάσισε σήμερα να παρατείνει μέχρι τις 25 Μαρτίου τις συνομιλίες του με τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που ζητεί η χώρα. Σύμφωνα με το Ταμείο έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αποστολής. «Η αντιπροσωπεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με τις ουκρανικές αρχές με αντικείμενο τις πολιτικές εκείνες που θα βάλουν την χώρα στο δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, της χρηστής διακυβέρνησης και της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ θα προστατεύει τους φτωχούς και τις ευπαθείς ομάδες» σημείωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, ο Νικολάι Γκεοργκίεφ, σε ανακοίνωση του.

Συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση η διόρθωση στο χρυσό, πορεία που ακολούθησε σήμερα και το πετρέλαιο, μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 10,80 δολάρια ή 0,8% κλείνοντας στα 1.330,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,94 δολάρια ή 0,9% φτάνοντας στα 99,43 δολάρια ανά βαρέλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα