Μακρο-άνοδος στη Wall Street

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 22:55
UPD:22:58
EPA/JUSTIN LANE

Φωτογραφία αρχείου.

Με βασικό κινητήριο μοχλό τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, αφήνοντας πίσω τους την "ψυχρολουσία" που τους επεφύλαξε η επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, όταν ανέφερε ότι πιθανότατα έξι μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων θα έλθει και η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,67% στις 16.331,05 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 4.319,29 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,60% στις 1.872,01 μονάδες.

Η αγορά σήμερα έλαβε σημαντική ώθηση από τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη επιχειρηματικών προοπτικών, ο οποίος επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις κινήσεις της Fed ότι η οικονομία ανακάμπτει. Πάντως η επίδραση από τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, και αυτό θα φανεί εν ευθέτω χρόνω, αναφέρουν οι αναλυτές. Άλλωστε, το να προδιαγράφεις μια αύξηση επιτοκίων, σχεδόν ένα χρόνο πριν, θεωρήθηκε ότι ήταν ένα λάθος απειρίας για την νέα πρόεδρο της Fed. Η αγορά θεωρεί ακόμη ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα είναι έτοιμη για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, μεγαλύτερη από αυτή που υλοποιείται σήμερα, μέσω της μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων.

Στο ταμπλό, με κέρδη 1,5% έκλεισε η Nike, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 685 εκατ. δολάρια ή 76 σεντς ανά μετοχή το τρίτο τρίμηνο χρήσης, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 72 σεντς ανά μετοχή.

Κέρδη σημείωσαν και οι τραπεζικές μετοχές της Wall Street, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τα stress test που διενήργησε η Fed. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, μόλις το 1/3 των τραπεζών θα έχουν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, με τις ζημίες να εκτιμώνται περί τα 501 δισ. δολάρια. Υπό αυτό το πρίσμα ο κλάδος κέρδη 1,58%, με την J.P. Morgan Chase να κλείνει στο +3,10%, την Morgan Stanley στο +3,08%, την Bank of America στο 2,75% και τη Citigroup στι +2,62%. Παραφωνία, ωστόσο, αποτέλεσε το μόλις +0,6% της Goldman Sachs.

Στον αντίποδα, η Symantec υποχώρησε κατά 9,115, μετά την ανακοίνωση ότι απομάκρυνε, με άμεση μάλιστα ισχύ, τον διευθύνων σύμβουλο Steve Bennett, τον οποίο και θα αντικαταστήσει το μέλος του Δ.Σ. Michael Brown.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 5.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, στις 320.000, την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι αιτήσεις όσων ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 41.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στις 2.890.000 κατά την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαρτίου.

Από την άλλη, σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προοπτικών Philly Fed στις ΗΠΑ, ανακάμπτοντας στις 9 μονάδες, από -6,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα