Την ένταξη του «παράγοντα λαός» στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «συστημικού κενού», στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Τριμερούς Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
«Να πάψουμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε οικονομικές συνταγές με αντίληψη εργαστηρίου και να συμπεριλάβουμε στις οικονομικές εξισώσεις τον παράγοντα λαό», πρότεινε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, εκτίμησε ότι η πορεία προς τη βιώσιμη έξοδο από την πολιτική και οικονομική κρίση θα είναι ακόμη μακρά.
Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «ενός συστημικού κενού, που αν δεν αναιρεθεί μπορεί να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις» επειδή όπως είπε, οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο πολιτικό κατεστημένο.
Ο ίδιος ανέφερε ότι, «η Ελλάδα είναι ένα ακραίο σύμπτωμα της ευρωπαϊκής κρίσης. Γίναμε το πειραματόζωο μιας συνταγής σωτηρίας από τις Βρυξέλλες, που είχε πολλά κενά και λάθη και η οποία εφαρμόστηκε απρόθυμα και επιλεκτικά από ένα ανέτοιμο πολιτικό σύστημα».
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε την ανάγκη για πραγματική και ριζική αλλαγή την οποία όμως η κοινωνία πρέπει να δει ως δικό της συμφέρον, και όχι ως έξωθεν επιβολή και σε αυτό, πρόσθεσε, «όλοι οι υπόλογοι φορείς έχουμε αποτύχει».
Τέλος, ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι η κρίση ανέδειξε την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στις πολιτικές και οικονομικές ελίτ και τους λαούς της Ευρώπης και ότι «με τη λιτότητα ως κυρίαρχη συνταγή και με την ανταγωνιστικότητα ως αποκλειστικό ζητούμενο, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά».