Market Beat: Το διεθνές κλίμα που έφτιαξε η Fed δοκιμάζει την πρόσφατη άνοδο

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 09:58
UPD:10:08
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Οι επενδυτές στο ΧΑ χθες «ψήφισαν» με εμπιστοσύνη μετοχές των Τραπεζών και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αλλά από πολλά blue chip απέσυραν κεφάλαια και σε ορισμένους κλάδους με επιμονή. Το φαινόμενο να έχουν τελειώσει(;) μια σειρά από εκκρεμότητες από το πεδίο της πολιτικής και παρά ταύτα οι δείκτες να εμφανίζουν  κόπωση, αποτελεί σημάδι, πως ήδη στην πρόσφατη άνοδο οι θεσμικοί είχαν ενσωματώσει στις τιμές: την πρόσφατη συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας, την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών Τραπεζών, το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, την πιθανή δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές και την πιθανολογούμενη αναβάθμιση από την Standard and Poor΄s. Αν όντως ισχύει αυτό τότε κάθε αρνητική εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει κύματα ρευστοποιήσεων και για την στήλη, σημαντικό σήμερα θα είναι, πως θα αντιδράσουν οι θεσμικοί της αγοράς ομολόγων στην ευρωζώνη μετά την ξαφνική εκτίναξη των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Εδώ και μήνες το ΧΑ εμφανίζει μια σταθερή συνάρθρωση της τιμής του ΓΔ με την αξία των δεκαετών ομολόγων που είναι αντίθετη από την πορεία των αποδόσεών τους. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων Ελλάδας έδειξαν να περνούν κάτω από το 7% μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε έκδοση πενταετούς ομολόγου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αλλά χθες, μετά το πέρας των συναλλαγών στην Ευρώπη η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το (tapering) πρόγραμμα μείωσης της αγοράς ομολόγων της αυτό το φθινόπωρο, και θα μπορούσε να αρχίσει την αύξηση στα βασικά επιτόκια μετά από έξι μήνες περίπου. Η αγορά ένοιωσε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιδείνωση (σφίξιμο) των συνθηκών νωρίτερα, παρά τις προσπάθειες της Fed να τονιστεί ότι οι απόψεις τους σχετικά με την νομισματική πολιτική, δεν έχουν αλλάξει.

Η Yellen προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την συνέντευξη Τύπου για να τονίσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και θα αυξηθούν σταδιακά, αλλά το μήνυμα χάθηκε αφού έκανε τους επενδυτές να δειλιάσουν στις συναλλαγές των αγορών που λειτουργούσαν. Οι αποδόσεις των 10 - ετών ομολόγων ΗΠΑ οδηγήθηκαν στο 2,75%, έχοντας αυξηθεί κατά 9 μονάδες βάσης χθες βράδυ. Δεδομένου ότι το 10ετές ΗΠΑ λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο, η αλλαγή θα «μεταφραστεί» σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για πολλές χώρες. Η νέα αίσθηση της αβεβαιότητας σκέπασε την Wall Street, όπου ο Dow υποχώρησε -0,7% και ο δείκτης S&P 500 -0,61%. Η διάθεση για πώληση θέσεων πέρασε μέσα από τις συναλλαγές στην Ασία, όπου η Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έπεσε -1,2%, ενώ η αγορά της Αυστραλίας έχασε -1,1%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ
 

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την επικεφαλής της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν να δίνει το στίγμα της πρώτης αύξησης του βασικού επιτοκίου μετά από την κρίση του 2008.

Ειδικότερα,ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ^DJI-0,70% έχασε 0,70% στις 16.222,17 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq ^IXIC-0,59% υποχώρησε κατά 0,59% στις 4.307,60 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,61% στις 1.860,77 μονάδες.

Η Γέλεν μίλησε για περίπου μία ώρα, αλλά η αγορά κράτησε λίγες λέξεις: Η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα γίνει 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η Γέλεν επίσης επισήμανε ότι η νομισματική πολιτική παραμένει υποστηρικτική στην οικονομία, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού. Μάλιστα, παραδέχτηκε εμμέσως ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη εδώ, γεγονός που επιβάλει τη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για το επ΄μενο διάστημα. "Η αισιοδοξία που εξέφραζε τον Ιανουάριο η Fed ίσως να ήταν υπερβολική", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ταμπλό, συνέχισε και σήμερα την πτωτική της πορεία η Oracle, καταγράφοντας απώλειες 0,8%, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο χρήσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 2,57 δισ. δολάρια ή 52 σεντς ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 70 σεντς ανά μετοχή.

Η Nu Skin Enterprises υποχώρησε κατά 5,83%, μετά την ανακοίνωση ότι αναμένει να της επιβληθεί πρόστιμο από τις κινεζικές αρχές για τις επιχειρηματικές της πρακτικές.

Στον αντίποδα, κέρδη 3,5% σημείωσε η Hewlett-Packard, με τη Γενική Συνέλευση η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα να κρίνεται κρίσιμη για τα νέα επιχειρηματικά σχέδια της εταιρείας.

Αντίδραση βγήκε και στην Cigna, η οποία κέρδισε 3,3%, μετά τη συνεχή πτωτική της πορεία από την αρχή του έτους. Η μετοχή, από την έναρξη του 2014 έχει χάσει πάνω από 8%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα 81,1 δισ. δολάρια μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ κατά το δ' τρίμηνο του 2013, ή στο 1,9% του ΑΕΠ και έναντι των 96,4 δισ. δολαρίων κατά το τρίτο τρίμηνο 2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Για το σύνολο του 2013, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 2,7% το 2012.

Ευρώπη

Οι αγορές της Ευρώπης εμφάνισαν μικτή εικόνα μεταβολών καθώς οι επενδυτές συνηθίζουν τη μέρα που η Fed ανακοινώνει τις αποφάσεις της FOMC να κρατούν στάση αναμονής και να προκαλούν συναλλαγές με χαμηλούς όγκους. Οι βασικοί δείκτες  έκλεισαν ως ακολούθως FTSE 100: -0.49%, DAX: +0.37%, CAC 40: -0.12%, FTSE MIB: -0.29%, IBEX 35: 0.42%, Stoxx 600: -0.09%

Οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και οι εταιρίες εξόρυξης μεταλλευμάτων δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Επηρεάστηκαν οι μεν πρώτες από τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις οι δε άλλες από την εικόνα που εμφανίζει η πορεία της τιμής του χαλκού. Η Legal & General έκλεισε κάτω κατά -8,4% και Aviva κατά -5,1% μετά την ανακοίνωση σχεδίων που έγινε από τον υπουργό Οικονομικών George Osborne στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου .

Οι εταιρίες μεταλλευμάτων  έχασαν έδαφος και πάλι , με την Antofagasta κάτω κατά -5,3%, απώλειες που συνδέονται με το χαλκό που, από τις ανησυχίες σχετικά με τη βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα, σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο τιμών σε περισσότερα από 3-1/2 χρόνια την Τετάρτη.

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε -0,07% χαμηλότερα, στις 1.305,14 μονάδες, ενώ Euro STOXX 50 των blue-chip της ζώνης του ευρώ ενισχύθηκε +0,08% στις 3.076,36 μονάδες .

Ο Δείκτης αναφοράς του Μιλάνου FTSE MIB υποχώρησε -0,3% με όγκους πάνω από δύο φορές ψηλότερους από τον μέσο ημερήσιο όρο του όγκου σε βάθος των τριών τελευταίων μηνών, η πτώση προκλήθηκε από το κλάδεμα πρόσφατων υψηλών κερδών, με την Generali , τη UniCredit και την Telecom Italia κάτω από -0,8% -1,1%.

Ο IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,4%, με την Inditex να κερδίζει +4,9% μετά την ανακοίνωση από τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο της μόδας ισχυρών πωλήσεων μέχρι στιγμής φέτος και παρουσίασε αύξηση στα ανοίγματα νέων καταστημάτων.

Χ.Α.

Σημάδια κόπωσης εμφάνισε χθες η εγχώρια αγορά, με το ΧΑ να κλείνει με μικρές απώλειες, διατηρώντας όμως τα επίπεδα των 1.360 μονάδων, τα οποία δεν απειλήθηκαν επί της ουσίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,38% στις 1.364,41 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.379,42 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.360,27. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,90% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 101,17 εκ. ευρώ  περίπου, ενώ έγιναν 22,18 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Στα πακέτα, διακρίθηκε όλως ιδιατέρως η ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-0,15% με πακέτο 834.000 τεμαχίων στη τιμή των 13,54 ευρώ και αξίας 11,3 εκατ. ευρώ. Στον Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+0,24% μετεβιβάσθηκε το 0,6% στη τιμή των 4,07 ευρώ με καταβολή 4,28 εκατ. ευρώ. Τέσσερις τίτλοι (Πειραιώς, Alpha Bank,ΑΛΦΑ+1,51% ΟΤΕ ΟΤΕ-1,56% και ΜΕΤΚΑ) απορρόφησαν το 50% της αξίας των συναλλαγών.

Εκτός των άλλων, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με τη φημολογία και πάλι να καθορίζει την ημερήσια τάση. Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διαρρέουν ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει την έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, μέχρι τον Ιούνιο, αν είναι εφικτό και μέσα στο Μάιο, πριν τις εκλογές, σε μία προσπάθεια να "εξαργυρώσει" άμεσα τις πρώτες επιτυχίες από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2013.

Στο ταμπλό στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν και πάλι επιλεγμένοι τίτλοι, οι οποίοι είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα. Έτσι είχαμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και αφομοίωσης των επιπέδων στους τίτλους του FTSE25, με την αξία των συναλλαγών στο δείκτη να φτάνει στα 106,5 εκατ. ευρώ, ήτοι το 87% του συνολικού τζίρου. Μόλις δύο μετοχές ενισχύθηκαν σε ποσοστό άνω του 1% (Alpha Bank με 1,5% και Εθνική με 1,99%). Πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των Jumbo (-3,56%), ΦΦΓΚΡΠ (-2,88%) και Τιταν (-2,02%) με τις τρεις αυτές μετοχές να διαμορφώνουν το 15% περίπου του γενικού δείκτη.

Στην κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και λόγω Eurobank είχαμε άνοδο του δείκτη Mid Cap20 κατά 1,88% στις 1.302,07 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 5 εκατ. ευρώ, στο 4% δηλαδή του συνόλου. Αρκετές μετοχές της κατηγορίας ξεχώρισαν ιδιαίτερα και πλην της Eurobank (+5,5% με 5,45 εκατ. τεμάχια και 2,7 εκατ. ευρώ τζίρο) την προσοχή και τα ευμενή σχόλια τράβηξε η μετοχή της JPΑβαξ, με άνοδο σχεδόν 5,95% και 125.500 τεμάχια στη τιμή του 1,9600 ευρώ. Επίσης, ξεχώρισαν η Σαράντης με κέρδη 3,1% στα 7,6500 ευρώ,  ο ΟΛΘ, ΟΛΘ+3,03% που ξεπέρασε τα 26 ευρώ και βρέθηκε σε νέα υψηλά 6ετίας, με άνοδο 3% στα 26,15 ευρώ.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές συγκαταλέγονται και οι μετοχές των ΤηλέτυποςΤΗΛΕΤ+19,44% (19,44%), ΠΗΓΑΣΟΣ (16,44%), Paperpack (τρίτη ανοδική ημέρα και από το 0,93 στο 1,08 ευρώ), το ΕΤΕΤΠ (5%), και η ΛΑΜΔΑ (4,2%).

Σε επίπεδο κλάδων, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-3,55%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+1,40%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 82 κινήθηκαν ανοδικά, 79 καθοδικά, ενώ η τιμή 23 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν υπήρξαν λόγοι που να αναγκάζουν σε αλλαγές των πλαισίων που έχουν τεθεί από την αρχή της βδομάδας.

Σήμερα

Τα  κέρδη του δολαρίου των ΗΠΑ έπεσαν βαριά για την κεφαλαιαγορά της Ασίας, σήμερα, καθώς οι επενδυτές προβληματίστηκαν από τον κίνδυνο πως τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν πιο γρήγορα από ό, τι θεωρούσαν μέχρι χθες, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές μετοχών και ομολόγων.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά το μέγιστο ποσοστό σε περίπου τρία χρόνια, μετά από όσα δήλωσε η πρόεδρος της Federal Reserve Janet Yellen , ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της αυτό το φθινόπωρο, και θα μπορούσε να αρχίσει την αύξηση στα επιτόκια μετά από έξι μήνες περίπου.

Σε συνδυασμό με μια μικρή αύξηση της προβλεπόμενης πορείας για τα ποσοστά από τα μέλη της Fed , η οποία οδήγησε την αγορά να επισπεύσει την πιθανή ημερομηνία της πρώτης αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ από μερικούς μήνες. Τα λόγια της Yellen οδήγησαν το επιτόκιο των Fed funds στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τις ΗΠΑ να στραφούν προς τιμές που αντιστοιχούν σε πιθανότητες περίπου 50-50 για την πρώτης αύξηση τον Μάιο-Ιούνιο του επόμενου έτους. Η χρονική στιγμή αυτή πριν την απόφαση της FOMC ήταν τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αγορά ένοιωσε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιδείνωση των συνθηκών νωρίτερα παρά τις προσπάθειες της Fed να τονιστεί ότι οι απόψεις τους σχετικά με την νομισματική πολιτική, δεν έχουν αλλάξει. Η Yellen προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την συνέντευξη Τύπου για να τονίσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και θα αυξηθούν σταδιακά, αλλά το μήνυμα χάθηκε αφού έκανε τους επενδυτές να δειλιάσουν στις συναλλαγές των αγορών που λειτουργούσαν.

Η νέα αίσθηση της αβεβαιότητας σκέπασε την Wall Street, όπου ο Dow υποχώρησε -0,7% και ο δείκτης S&P 500 -0,61%.

Η διάθεση για πώληση θέσεων πέρασε μέσα από τις συναλλαγές στην Ασία, όπου η Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei έπεσε -1,2%, ενώ η αγορά της Αυστραλίας έχασε -1,1%. O δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βρέθηκε  σε πυθμένα ενός μηνός μετά από πτώση -1,4% σήμερα.

Ο Nikkei δέχθηκε ένα ακόμη πλήγμα όταν δεδομένα έδειξαν ότι πούλησαν ξένοι επενδυτές ιαπωνικές μετοχές σε ύψος ρεκόρ 1090000000000 γεν (10,7 δις δολάρια) την περασμένη εβδομάδα.

Οι αποδόσεις των 10 - ετών ομολόγων ΗΠΑ ήταν στο 2,75%, έχοντας αυξηθεί κατά 9 μονάδες βάσης την Τετάρτη. Δεδομένου ότι το 10ετές ΗΠΑ λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο, η αλλαγή θα «μεταφραστεί» σε υψηλότερο κόστος δανεισμού για πολλές χώρες.

Η αύξηση των αποδόσεων στις ΗΠΑ με τη σειρά τους βοήθησαν να ισχυροποιηθεί το δολάριο και έστειλε το ευρώ στα 1,3826 δολάρια. Έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, το δολάριο βρέθηκε με τον Dxy στο 79,981 μετά την προσθήκη +0,8%, την Τετάρτη.

Το αμερικανικό νόμισμα ήταν επίσης επάνω στα ¥ 102,31 , αφού πήδηξε μια πλήρη γιεν διάρκεια της νύχτας και μακριά από σημαντική στήριξη διάγραμμα στη ζώνη 101.20/30 .

Τα κέρδη του δολαρίου ήταν η «καταστροφή» του χρυσού, αφού έστειλε το μέταλλο στα  1.333,25 δολάρια η ουγγιά, μετά από 1,8% πτώση την Τετάρτη που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιανουάριο.

Η  προοπτική της ανόδου των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν καλό μήνυμα για ορισμένες αναδυόμενες αγορές, καθώς αυτή απειλεί να προκαλέσει εκροή κεφαλαίων, πιέζοντας μετοχές και νομίσματα.

Η Κίνα φαίνεται να επιλέγει το να αδυνατίζει το γουάν ως τρόπο για να υποστηρίξει μια επιβράδυνση της οικονομίας, πολιτική η οποία ασκεί πίεση στις άλλες χώρες της περιοχής να μειώσουν τα νομίσματά τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικές στις εξαγωγές.

Το γιουάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο σήμερα στα 6,2280 ανά δολάριο, αν και ξεκίνησε τη χρονιά στο 6,0515 και αυτή είναι μια τεράστια κίνηση για το κατά κανόνα αυστηρά ελεγχόμενο νόμισμα.

Στις αγορές πετρελαίου , το futures του Brent κέρδισε 28 σεντς, φθάνοντας στα 106,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου ανέβηκε 36 σεντς στα 100,73 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec

Πλησιάζοντας, ο Γενικός Δείκτης προς τις 1380 μονάδες και ο FTSE25 προς τις 445 - 450 μονάδες, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει την πρόσφατη συμφωνία Κυβέρνησης - τρόικας, την κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών Τραπεζών, το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα, την πιθανή δοκιμαστική έξοδο της Χώρας στις Αγορές και την πιθανολογούμενη αναβάθμιση από την Standard and Poor΄s, επισημαίνει. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε αρνητική έκπληξη, από το οικονομικό, ή το πολιτικό περιβάλλον, ή ακόμα και από τις διεθνείς εξελίξεις, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια Αγορά. Από την άλλη και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, παρατηρείται μεταφορά κεφαλαίων από μη Τραπεζικούς Δεικτοβαρείς τίτλους, προς το Τραπεζικό ταμπλό, λόγω και του rebalancing στον δείκτη FTSE Europe. Η Αγορά παραμένει σε ανοδικό momentum, όμως σαν επικρατέστερο σενάριο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι αυτό των αναδιαρθρώσεων από τα ενεργά χαρτοφυλάκια που θα κινηθούν σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Σε αυτό το κλίμα, τα ξένα χαρτοφυλάκια θα πάψουν να "αγοράζουν χώρα" και θα κατευθυνθούν προς λιγότερο "απαιτητικές", επενδυτικά, επιλογές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η FOMC μετατοπίζει ποιοτικά την καθοδήγηση των αγορών ως προς τις προθέσεις της

Με μια κάπως αιφνιδιαστική κίνηση, φάνηκε πως επιταχύνεται ο ρυθμός του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.  Η μέση πρόβλεψη για τα βασικά επιτόκια της Fed αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,0 %, στο τέλος του 2015 και κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,25 %, κατά τη τέλος του 2016 . Παρά το γεγονός ότι η δήλωση της FOMC ανέφερε ότι η στροφή στην ποιοτική καθοδήγησης " δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στις προθέσεις επί της νομισματικής πολιτικής της Επιτροπής, όπως εκτίθενται στις πρόσφατες δηλώσεις της Fed, αν και η μετατόπιση προς τα εμπρός στο ρυθμό της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων, θολώνει ελαφρώς αυτό το μήνυμα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιβεβαίωσαν ότι υπέγραψαν την τελευταία αξιολόγηση που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για τη χώρα μας. Έτσι και με την τελευταία αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ήρθη  το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών, και αναμένεται ότι η  εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου της Ελλάδας  θα γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού την εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ταμείου και της Επιτροπής η οποία δόθηκε ταυτόχρονα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Στην αποσφράγιση της αποτίμησης του Ανεξάρτητου Αποτιμητή για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., καθώς και στην αποσφράγιση της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς της Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+4,20% παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας, προχώρησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σε συνέχεια σχετικής διαβούλευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τη Lamda Development να υποβάλει βελτιωμένη προσφορά έως την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, βάσει νεώτερης απόφασής του επιτρέπει στην Eurobank PropertiesΕΥΠΡΟ-0,53% υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων τροποποιήσεων στο μισθωτήριο συμβόλαιο, την ολοκλήρωση της απόκτησης του χαρτοφυλακίου των 14 sale & lease back ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό ανακοίνωσε η Εταιρεία Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. με σκοπό να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό. Κατόπιν τούτων, η συναλλαγή ύψους 145,81 εκ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά στο προσεχές διάστημα.

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Όλι Ρεν, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για αλλαγή σελίδας στη χώρα και επιστροφή της στην ανάπτυξη. Πρόκειται για «πολύ καλό νέο, που είναι το αποτέλεσμα εντατικών εργασιών για πολλές βδομάδες σε πολύ συχνά δύσκολες συζητήσεις», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας πως οι εμπειρογνώμονες θα προετοιμάσουν μια λεπτομερή έκθεση, η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στο Eurogroup της Αθήνας στις αρχές Απριλίου.

Υποχώρηση σημείωσε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και από τον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας της Τράπεζας της Ελλάδας (ELA). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο συνολικός δανεισμός από την ΕΚΤ έφθασε στα 59,42 δισ. ευρώ για τον Φεβρουάριο από 60,72 δισ. ευρώ που ήταν έναν μήνα πριν. Σε ό,τι αφορά τον ELA οι τράπεζες δανείστηκαν το ποσό των 8,57 δισ. ευρώ, έναντι 10,12 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Την έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εξετάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξαναβγεί στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το Reuters. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε επιστροφή στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωστόσο, όπως παρατηρεί το πρακτορείο, αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα μετά τη σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Πιστή στο πρόγραμμα μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ανακοινώνοντας ότι μειώνει το ύψος αγορών κατά 10 δισ. δολάρια, στα 55 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed, η οποία εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, αλλάζει το στόχο του 6,5% της ανεργίας για την αύξηση του βασικού επιτοκίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απόφαση θα έλθει μετά από τη στάθμιση μεγάλου εύρους συντελεστών της οικονομίας. Μεταξύ των συντελεστών αυτών θα είναι τα μεγέθη της απασχόλησης, ο πληθωρισμός και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο χρυσός έκλεισε με απώλειες, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τη ρευστοποίηση των πρότερων κερδών τους, καθώς οι λόγοι που επέβαλαν την τοποθέτηση στην ασφάλεια του μετάλλου εκλείπουν σταδιακά. Από την άλλη, το πετρέλαιο βρέθηκε και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια κλείνοντας και χθες με κέρδη. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 1,3% ή 17,70 δολάρια, κλείνοντας στα 1.341,30 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,67 δολάρια ή 0,7% φτάνοντας στα 100,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Αποχώρησε η Shell από τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη ενός υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ουκρανία.  Η πολυεθνική εταιρεία του ενεργειακού τομέα Royal Dutch Shell αποφάσισε τον Ιανουάριο τη διακοπή των συνομιλιών τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το έλλειμμα της Κριμαίας ύψους 55 δισ. ρουβλίων (1,53 δισ. δολαρίων) θα καλύψει η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.  «Το σύνολο του ελλείμματος Κριμαίας και Σεβαστούπολης φθάνει στα 55 δισ. ρούβλια, θα το καλύψουμε με κρατικά κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Σιλουάνοφ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 1, όπως μεταδίδει το Reuters.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα