Fed: Μείωση της αγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 20:24
UPD:21:49
REUTERS/JONATHAN ERNST

H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ανακοίνωσε ότι μειώνει το ύψος αγορών κατά 10 δισ. δολάρια, στα 55 δισ. δολάρια.

Πιστή στο πρόγραμμα μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ανακοινώνοντας ότι μειώνει το ύψος αγορών κατά 10 δισ. δολάρια, στα 55 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Fed, η οποία εκδόθηκε μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής, αλλάζει το στόχο του 6,5% της ανεργίας για την αύξηση του βασικού επιτοκίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η απόφαση θα έλθει μετά από τη στάθμιση μεγάλου εύρους συντελεστών της οικονομίας. Μεταξύ των συντελεστών αυτών θα είναι τα μεγέθη της απασχόλησης, ο πληθωρισμός και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Fed αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξη στους επιμέρους τομείς της οικονομίας επιβραδύνθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, αντανακλώντας τις κακές καιρικές συνθήκες. Υπό αυτά τα δεδομένα, εκτιμά ότι η ανεργία το 2014 θα διαμορφωθεί στο 6,1% και ο πληθωρισμός στο 1,5%.

Εν τω μεταξύ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν ανέφερε ότι η πτώση στο δείκτη ανεργίας επιβάλλουν ένα νέο σχέδιο νομισματικής πολιτικής.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια, ο ρυθμός ανεργίας δεν αντανακλά πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, γι' αυτό και θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλάνο σχεδιασμού (guidance), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το προηγούμενο δεν ήταν αποτελεσματικό. Πλέον η Fed θα πρέπει να θέσει ένα νέο πλάνο ώστε να πετύχει τους επιμέρους στόχους της, συμπεριλαμβανομένου και του βασικού της, ο οποίος είναι η σταθερότητα των τιμών με πληθωρισμό στο 2%.

«Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ αργά και σταθερά. Πολύ αργά», ανέφερε η Γέλεν, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει την αγορά για τις προθέσεις της Fed

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα