Με το βλέμμα στη Fed

Η επόμενη ημέρα των επιτοκίων απασχολεί την αγορά
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:28

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ εμφανίστηκαν χθες οι επενδυτές για οιαδήποτε αγορά, εν όψει της σημερινής απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία των επιτοκίων.

Ολοι αναμένουν αύξηση του βραχυχρόνιου επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%, όμως το πιο σημαντικό για την αγορά θα είναι η λεκτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τη μελλοντική πολιτική της, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο φαίνεται να επιστρέφει στο προσκήνιο και να διαμορφώνει τους τόνους στις αγορές, μετά τη νέα άνοδο των τιμών, ενώ εταιρικές προειδοποιήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιδείνωσαν την επενδυτική ψυχολογία.

Στις ΗΠΑ, η προειδοποίηση της Colgate-Palmolive «βάρυνε» το κλίμα, με τη μετοχή της να υποχωρεί 10,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και μία τετραετία.

Η εταιρεία προειδοποίησε ότι τα κέρδη δεύτερου εξαμήνου θα είναι κατώτερα των προσδοκιών, εξαιτίας του υψηλότερου διαφημιστικού κόστους. Ωστόσο, αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές του κλάδου ημιαγωγών συνέβαλε στη συγκράτηση των απωλειών του Nasdaq, μετά την επενδυτική αναβάθμιση του κλάδου.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 79,57 μονάδες, ποσοστό 0,77%, φθάνοντας στις 10.204,89 μονάδες. Με απώλειες, 2,02 μονάδων, ποσοστό 0,11%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.908,07 μονάδες.

Στην Ευρώπη, η προειδοποίηση της Unilever άσκησε νέες πιέσεις στις εταιρείες καταναλωτικών αγαθών. Η μετοχή του αγγλο-ολλανδικού κολοσσού υποχώρησε 4,3%, αφού νωρίτερα άγγιξε χαμηλά τετραετίας, συμπαρασύροντας και άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Στον αντίποδα, οι μετοχές ενέργειας, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι η αύξηση των τιμών πετρελαίου θα ενισχύσει τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με πτώση 0,4%, χάνοντας τα περισσότερα από τα κέρδη της Παρασκευής, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με πτώση 0,5%.

Ομως, ο Γκάρεθ Γουίλιαμς της Lehman Brothers πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι για αύξηση των μετοχών και ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές συγκριτικά με τα ομόλογα. Πιστεύει επίσης ότι τα μερίσματα είναι πιθανόν να αυξηθούν περίπου 20% το επόμενο έτος.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα