Η ρύθμιση και εποπτεία στο επίκεντρο τραπεζικού φόρουμ

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 21:26
UPD:23:00

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ, Νίκος Χριστοδούλου

Στη βελτίωση και ευστάθεια των τραπεζικών συστημάτων των χωρών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει το νέο περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών,σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τραπεζικού φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως επισημάνθηκε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ που γίνεται πλέον ισχυρός φορέας νομισματικής και εποπτικής αρχής, ενώ στο νέο περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια για τα θέματα διαχείρισης κινδύνων.

Στα συμπεράσματα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  • Θα περιοριστεί η μόχλευση των τραπεζών της ευρωζώνης για να αποφευχθούν φαινόμενα υπερβολικής διόγκωσης του τραπεζικού τομέα και να υπάρχει καλύτερη ισορροπία μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων.
  • Θα υπάρχουν κανόνες δημιουργίας πρόσθετων αποθεματικών στις τράπεζες σε περιόδους ανάπτυξης για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων σε περιόδους ύφεσης.
  • Θα υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στο βάθος που θα φθάσει το νέο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο διότι υπάρχει ο κίνδυνος η υπερρύθμιση και η υπερεποπτεία να οδηγήσει στην μη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο ενιαίος μηχανισμός θα παρακολουθεί τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης. Η εποπτεία θα ασκείται από την ΕΚΤ με τη συνδρομή των εθνικών εποπτικών αρχών. Για τις μη συστημικές τράπεζες η εποπτεία θα ασκείται από τις εθνικές εποπτικές αρχές στο πλαίσιο αρχών της ΕΚΤ.

Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ, ο νέος νόμος για την ομοιόμορφη ρύθμιση και άσκηση της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος αναμένεται τον Απρίλιο του 2014, ενώ το νέο περιβάλλον ρύθμισης και εποπτείας των τραπεζών στην ευρωζώνη θα τεθεί σε λειτουργία στις 4 Νοεμβρίου 2014.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, φαίνεται ότι μετά τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν, η κατάσταση βελτιώνεται, το σύστημα ισορροπεί και τα μηνύματα για την μελλοντική πορεία είναι θετικά.

Μεταξύ των βασικών εισηγητών της εκδήλωσης ήταν και οι κ.κ. Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank.

Καινοτομία

Η αξία της καινοτομίας η οποία συμβάλλει σημαντικά στο μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών που θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες, υπογραμμίστηκε επίσης στο πλαίσο του φόρουμ.

Παράλληλα, η ευελιξία στις τράπεζες θα συμβάλλει ώστε να βελτιώσουν τη διαχείριση της πελατείας τους με σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών που θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών.

Εξάλλου, οι συμμετέχοντες έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των social media, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως κανάλια επικοινωνίας ή/και συναλλαγών των τραπεζών με την πελατεία τους και αναμένεται να παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών

Κοινή διαπίστωση ήταν και αύξηση με ταχύτατο ρυθμό της τεχνολογίας του mobile banking αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικιακά ομάδες, όπου αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στις τραπεζικές συναλλαγές και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μετακίνησης του πελάτη από μια τράπεζα σε άλλη.

Όσον αφορά το internet τα στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι η υστέρηση που υπήρχε σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της πελατείας που διενεργεί συναλλαγές με την ηλεκτρονική τραπεζική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα