ΚΕΠΕ: Αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 19:05
UPD:19:14
Reuters/MAL Langsdon
Η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνεται, μεταξύη άλλων, στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ (Μάρτιος 2014), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο άρθρο που υπογράφει ο ερευνητής του ΚΕΠΕ Αθανάσιος Χύμης, όλες οι χώρες οι οποίες έχουν σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και αυτές που βγήκαν γρήγορα από την κρίση (βλ. Ιρλανδία), έχουν ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει την ιδιοκτησία και άρα δημιουργεί αίσθημα ασφαλείας στον πολίτη και επιχειρηματία.
 
Επίσης, προστίθεται, έχουν ισχυρό πλαίσιο προστασίας των επενδυτών: «Εάν ο εκάστοτε εγχώριος ή ξένος επενδυτής φοβάται ότι το φορολογικό ή πολιτικό σύστημα θα αλλάξει από την μια στιγμή στην άλλη, δεν πρόκειται να έρθει να επενδύσει και θα προτιμήσει χώρες με πολιτική, και φορολογική σταθερότητα, φιλικές προς τους επενδυτές.
 
Στο δελτίο Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως ήδη έχουν γίνει αρκετά έχουν γίνει και γίνονται προς την κατεύθυνση της βελτιώσεως των θεσμών, ενώ προτείνειται ειδικότερα το κανονιστικό πλαίσιο να απλοποιηθεί περαιτέρω και οι κρατικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στην οικονομία να μειωθούν σημαντικά. 
 
Επίσης, η σπατάλη, όπως αναφέρεται, των δημοσίων πόρων να περιοριστεί ακόμη περισσότερο, πράγμα που, σε συνδυασμό με την αναγκαία αύξηση της διαφάνειας των κυβερνητικών πολιτικών, θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, εμπιστοσύνη που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός οικονομικού περιβάλλοντος χωρίς αβεβαιότητα και αστάθεια που απομακρύνουν τον επιχειρηματία-επενδυτή.
 
Κρίνεται ακόμη πως η απονομή δικαιοσύνης έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης: «Το νομικό πλαίσιο χρειάζεται να καταστεί πιο αποτελεσματικό στη διευθέτηση των διαφορών, ώστε ο εκάστοτε πολίτης και επιχειρηματίας να γνωρίζει ότι η υπόθεσή του δεν θα εκκρεμεί για πολύ χρόνο με αποτέλεσμα να χάνει την εμπιστοσύνη του στην δικαιοσύνη και να ωθείται στην παρανομία (βλ. παραοικονομία, διαφθορά, κλπ).
 
»Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο καλόν θα είναι να γίνει πιο ευέλικτο όσον αφορά την ικανότητά του να αυτοβελτιώνεται. Απηρχαιωμένες διατάξεις, ξεπερασμένοι θεσμοί θα πρέπει εύκολα να αλλάζουν ή να καταργούνται και να μην στέκουν εμπόδιο στην όποια δραστηριότητα (επιχειρηματική και μη).
 
Σε άλλο άρθρο του δελτίου, αφού τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς απαιτείται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται κρίσιμη η επιτυχία στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να μην απαιτηθεί σημαντική περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων ή επιβολή νέων φόρων.
 
Σε άμεση σχέση με αυτό βρίσκεται, σύμφωνα με τον επίσης ερευνητή του ΚΕΠΕ Σωτήρη Παπαϊωάννου, που υπογράφει το άρθρο, και η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος που δεν θα δημιουργεί αιφνιδιασμούς και θα επιτρέπει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προγραμματίζουν με περισσότερη εμπιστοσύνη τη μελλοντική κατανάλωση και επένδυσή τους. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, αυτό με τη σειρά του αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψη άμεσων ξένων επενδύσεων.

Επιπλέον, στο άρθρο σημειώνεται πως δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα στο ακέραιο οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν περαιτέρω στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας: «Η περαιτέρω μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και περιορισμών και η δημιουργία ενός ακόμα πιο φιλικού περιβάλλοντος είναι οι πιο κρίσιμες παράμετροι για τη μακροχρόνια αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης».

Έξοδος από τον κλοιό της ύφεσης το γ' τρίμηνο του 2014

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, το ΚΕΠΕ στο δελτίο του επαναλαμβάνει την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία θα ξεφύγει από τον κλοιό της ύφεσης το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Η εκτίμηση βασίζεται «στη μείωση της αβεβαιότητας, στη βελτίωση των περισσότερων συνιστωσών του ΑΕΠ, με κυριότερη την προσδοκία για νέα αύξηση του τουρισμού».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα