Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 07:01
UPD:07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την άνοδο των συμβολαίων του αργού πετρελαίου, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός στη Ν. Υόρκη, γεγονός που αύξησε τις ανησυχίες, ότι οι υψηλότερες τιμές της ενεργείας, θα περιορίσουν τα έσοδα και την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς. Οι μετοχές της Honda Motor Co. οδηγούσαν την πτώση, μεταξύ των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών.

«Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για την αγορά των μετοχών», ανέφερε ο Hiroyoshi Nakagawa, ο οποίος διαχειρίζεται 3,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Societe Generale Asset Management (Japan) Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου, σημαίνει υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τα περιθώρια κέρδους τους».

Ο Nikkei έχανε 0,7%, φθάνοντας στις 11.004,01 μονάδες, στις 11 π.μ. ώρα Τόκυο. Ο Topix υποχωρούσε κατά 0,5%, φθάνοντας στις 1.110,94 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες 1,1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Korea Electric Power Corp., η οποία δαπανά περισσότερο από το 1/4 στον προϋπολογισμό για το κόστος του πετρελαίου, που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας. Σημειώνεται, ότι η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα εισάγουν σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου το οποίο καταναλώνουν.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κινείτο ανοδικά και σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της James Hardie Industries NV σημείωναν κέρδή για δεύτερη ημέρα, μετά την έρεύνα της κυβέρνησης, η οποία έδειξε ότι η εταιρεία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει περισότερες αποζημιώσεις για να αποκαταστήσει τα θύματα από τη νόσο που σχετίζεται με τον άσβεστο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση. Οι μετοχές της BHP Billiton εμφάνιζαν τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των ασιατικών εταιρειών με πετρελαιοειδή.

Ανοδικά κινούντο οι δείκτες στην Ταϊβάν και τη Μαλαισία, ενώ ελαφρά διαφοροποίηση σημείωναν στη Ν. Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα