Shell: Προς νέα πώληση περιουσιακών στοιχείων 12 δισ. δολ.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 11:45
UPD:11:50

ΣΧΕΔΙΑ για την πώληση περιουσιακών στοιχείων, ύψους 10 έως 12 δισ. δολ. μέσα στην επόμενη διετία, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά της με στόχο την αντίστοιχη των αποθεμάτων της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάνει η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, η ολλανδική Royal Dutch/Shell Group.

Το τμήμα πετρελαίου και αερίου της Shell στο Λονδίνο και τη Χάγη, στοχεύει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους πέντε δισ. δολ. την προαναφερόμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Shell, Jeroen Van der Veer, 56 ετών, επιδιώκει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην εταιρεία, μετά την αποκάλυψη τον Ιανουάριο ότι είχε υπολογίσει λάθος κατά 1/5 τα αποθέματά της σε πετρέλαιο. Το γεγονός προκάλεσε την απομάκρυνση δύο από τα υψηλόβαθμα στελέχη της και την χρηματική ποινή ύψους 150 εκατ. δολ. σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών αντλούν μετρητά από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στη Ν. Υόρκη – στα 49,40 δολ. το βαρέλι – τον περασμένο μήνα, μετά την αύξηση της ζήτησης και του περιορισμού μέρους της διεθνούς παραγωγής.

Η Shell το πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν σε 8,66 δισ. δολ., σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι μετοχές της εταιρείας φέτος – μέχρι και χθες – κέρδισαν ποσοστό 4%, λιγότερο από το 21% της αύξησης που σημείωσαν οι μετοχές της Exxon Mobil Corp. και της αύξησης 19%, που σημείωσαν οι μετοχές της BP Plc. Οι δύο εταιρείες, είναι οι δύο μεγαλύτερες ανταγωνίστριες της Shell.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα