Ακύρωση προμήθειας ανταλλακτικών αεροσκαφών Λ.Σ.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 18:46

Με απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη ματαιώθηκε ο διαγωνισμός προμήθειας ανταλλακτικών για τα δικινητήρια αεροπλάνα του Λιμενικού Σώματος «Reims F- 406» (τύπου CESSNA), από την οποία σύμφωνα με το υπουργείο, το Ελληνικό Δημόσιο θα ζημιωνόταν περί τα 300.000 ευρώ, και η όλη διαδικασία θα επαναληφθεί από την αρχή με όρους διαφάνειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η προμήθεια ανταλλακτικών για τα REIMS είναι επιβεβλημένη για την ασφαλή επιχειρησιακή ικανότητα των τριών αεροσκαφών. Υπήρξε συστηματική και μεθοδευμένη προσπάθεια, η προμήθεια να γίνει μέσω συγκεκριμένης εταιρείας, σε πρώτη φάση, έναντι του ποσού των 698.662,09 ευρώ (κατάλογος 196 ειδών ανταλλακτικών) και μετά από διαπραγμάτευση (με έκπτωση 5%) έναντι του ποσού 436.313,84 ευρώ (κατάλογος 166 ειδών ανταλλακτικών), χωρίς να υπάρχει αιτιολογία για την αλλαγή του καταλόγου (αφαίρεση 30 ειδών) μετά την διαπραγμάτευση. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, παρουσιαζόταν ως ο μοναδικός και αποκλειστικός προμηθευτής των συγκεκριμένων ανταλλακτικών.

Επιπλέον, υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις και ερωτηματικά, που αφορούσαν στις διαδικασίες και στον απαράδεκτο τρόπο πληρωμής (50% προκαταβολή και 50% με την παράδοση σε έξι μήνες). Στις 18/8/2004 έφτασε προς υπογραφή η κατακύρωση της προμήθειας στον προαναφερθέντα μοναδικό προμηθευτή. Στο συγκεκριμένο φάκελο δεν αναφερόταν η ύπαρξη εναλλακτικού προμηθευτή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατ' εντολή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

- Ηταν γνωστή η ύπαρξη επιστολής από εναλλακτικό προμηθευτή προς την αρμόδια Υπηρεσία για προμήθεια των ανταλλακτικών όπως προκύπτει από το Πρωτόκολλο της Υπηρεσίας.

- Για το ίδιο θέμα υπήρχε δεύτερη επιστολή του ιδίου εναλλακτικού προμηθευτή που ζητούσε να παρουσιάσει τις δυνατότητες προμήθειας των εν λόγω ανταλλακτικών χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά του δημοσίου.

- Επίσης υπήρχε Υπηρεσιακό Σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας με το οποίο ορίζονταν εκπρόσωποι της για να ενημερωθούν για την εναλλακτική πρόταση. Στο Υπηρεσιακό Σημείωμα επισυνάπτοντο ξανά οι δύο πιο πάνω επιστολές του εναλλακτικού προμηθευτή.

- Στις 9/9/2004 κατατέθηκε προσφορά προμήθειας των ζητούμενων ανταλλακτικών για 140,000 δολ. ή 116.000 ευρώ με σχεδόν άμεση παράδοση και με τα σχετικά απαραίτητα πιστοποιητικά (FAA Certification, Certificate of Origin και Certificate of Conformance).

- Ο ίδιος εναλλακτικός προμηθευτής είχε στο παρελθόν εγκαίρως προσπαθήσει να προμηθεύσει το ΥΕΝ με ανταλλακτικά χωρίς ανταπόκριση. Σημειώνεται ότι ο εναλλακτικός προμηθευτής είναι αντιπρόσωπος της CESSNA στην Ελλάδα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα