Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2004 18:58
UPD:19:00

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για την κατοχύρωση κερδών εκδηλώθηκαν σήμερα στα χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης με αφορμή μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών νέων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/22/961920.htm καθώς και η διατήρηση των τιμών πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε σήμερα ότι εάν οι τιμές πετρελαίου σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, θα επηρεάσουν αρνητικά την εξωτερική και εσωτερική ζήτηση.

Επανέλαβε επίσης ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε «επιφυλακή», προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Πρόσθεσε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις που να φανερώνουν έντονες πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη είπε ότι «οι συνθήκες για τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης εξακολουθούν να υπάρχουν», ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί κατά τα προσεχή τρίμηνα η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας οδηγώντας σε μία ελαφρά επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης το 2005.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.592,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,35%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.692,11 μονάδες με απώλειες 1,05% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.942,35 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,22%.

Σημαντική πτώση κατά 3,4% σημείωσε η μετοχή της Shell αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα με την οποία υποδέχθηκαν οι επενδυτές τα σχέδια αναδιάρθρωσης του βρετανο-ολλανδικού πετρελαϊκού ομίλου.

Απώλειες άνω του 3% κατέγραψε και ο τίτλος της Carrefour έπειτα από δημοσίευμα του γαλλικού Τύπου που κάνει λόγο για μείωση της κερδοφορίας του γαλλικού ομίλου λιανικής.

Η μετοχική τιμή της Total υποχώρησε κατά 0,8%. Η γαλλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να αποκτήσει, αντί 1 δισ. δολαρίων, το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης και ταχύτατα αναπτυσσόμενης ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της Vodafone. Ο βρετανικός όμιλος κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πρόκειται να λανσάρει σταδιακά νέα σειρά συσκευών τεχνολογίας τρίτης γενιάς http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/09/22/961866.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα