Τόμας Γκουεβάρα: Οι ελληνικές μμε συναντούν το... αμερικανικό όνειρο

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου μιλάει στη «Ν»
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 07:11
UPD:07:11
Shutterstock

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Την Ελλάδα επέλεξε η αμερικανική κυβέρνηση για τη δημιουργία πρότυπου διμερούς συνεργασίας στο θέμα της στήριξης μικρομεσαίων και start ups επιχειρήσεων, με στόχο το πρότυπο αυτό να χρησιμοποιηθεί στις διμερείς επαφές και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το «αμερικανικό όνειρο» θα μπορέσουν να μοιραστούν ελληνικές start ups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από κοινή πλατφόρμα υποστήριξης μμε που προωθείται μέσω διμερών επαφών ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου, Τόμας Γκουεβάρα.

Οπως δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου, Τόμας Γκουεβάρα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στη «Ν», η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία πρότυπου διμερούς συνεργασίας στο θέμα της στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την υιοθέτηση αυτού του πρότυπου στις διμερείς επαφές και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Γκουεβάρα επισκέφθηκε την Αθήνα για να μιλήσει σε κλειστή εκδήλωση με θέμα «Νέα Μοντέλα Δημόσιας και Ιδιωτικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», με έμφαση σε μοντέρνα μοντέλα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στο πώς αυτά τα μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην Ελλάδα.

Η επίσκεψή του αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εμπορίου στην Ελλάδα, Πένι Πρίτζκερ, το Νοέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση εστιάζει στην Ελλάδα για την έναρξη διαλόγου, που στόχο θα έχει την ανταλλαγή απόψεων και την υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην πολιτική στήριξης μμε, προωθώντας το αμερικανικό μοντέλο, εκτιμώντας πως στην Ελλάδα διαμορφώνεται κλίμα αισιοδοξίας, καθώς η χώρα μας εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ύπαρξη ενός άριστα εκπαιδευμένου δυναμικού νέων ανθρώπων με διάθεση και καινοτόμες ιδέες, έτοιμους να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν.

Διμερείς δεσμεύσεις για συνεργασία

«Υπάρχουν διμερείς δεσμεύσεις για συνεργασία, για προώθηση του διαλόγου και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το διάλογο για να υπάρξει πιο στενή συνεργασία σε επίπεδο οικονομίας και εμπορίου.

Επίσης, ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε από τις έρευνές μας είναι τα οφέλη και η αυξανόμενη ευημερία που μπορούν να προσφέρουν τα εμπορικά κλάστερ σε μία περιοχή ή σε μία κοινότητα.

Τα εμπορικά κλάστερ που έχουν τη βάση τους εδώ και τα οποία προωθούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους εκτός της κοινότητας στην οποία βρίσκονται μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και συνθήκες ευημερίας τόσο για την Ελλάδα όσο και τις ΗΠΑ, μέσω ενίσχυσης του διαλόγου και άρσης των φραγμών.

Εστιάζω την προσοχή μου μόνο στην Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργήσουμε διάλογο και μία βάση εμπιστοσύνης για αμοιβαία συνεργασία. Είναι πολύ σημαντικό το υπουργείο Εμπορίου να δημιουργήσει νέους τρόπους για σταθερό διάλογο», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου.

«Οι επενδύσεις και τα προγράμματά μας εστιάζουν στη στήριξη περιοχών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Γκουεβάρα, για να προσθέσει: «Κατανοούμε όμως ότι ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία και πως ό,τι συμβαίνει εδώ, στην Ε.Ε., ανά τον κόσμο, επηρεάζει και τη δυνατότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων, της οικονομίας και των ανθρώπων μας να ευημερήσουν.

Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να μοιραστώ την εμπειρία μας, να συμμετάσχω σε έναν παραγωγικό διάλογο για τις βέλτιστες πρακτικές που θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες, γιατί είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουν στην Ε.Ε., και ειδικότερα στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στις ΗΠΑ, ότι οι μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Γι’ αυτό και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συνεργαστούμε στενά, με στόχο το αμοιβαίο, μακροπρόθεσμο όφελος». Ο Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στη δυναμική και τις προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

«Αυτό που ακούω ότι υπάρχει εδώ και είναι ένα πολύτιμο προσόν στην Ελλάδα, το οποίο θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε, είναι η αισιοδοξία για τα ταλέντα που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και ο μεγάλος αριθμός πολιτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Αυτό πραγματικά προσφέρει μία πολύ γερή βάση για μακροπρόθεσμη ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Γκουεβάρα. «Αυτό που πρέπει επίσης να κατανοήσουμε είναι ότι εκεί που οι συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters) είναι χρήσιμοι, πρέπει να τους εκμεταλλευόμαστε.

Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν αποδείξεις που στηρίζουν τη χρησιμότητα των clusters. Συχνά κάποιος σε μία κοινότητα προσπαθεί να μοιάσει σε κάποιον που είναι επιτυχημένος.

Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τέτοιου είδους προσεγγίσεις, γιατί αυτό που πραγματικά αναγνωρίζουμε, σε σχέση με την πολιτική κλάστερ, είναι ότι η κάθε κοινότητα και περιοχή χρειάζεται τη δική της πολιτική.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα κλάστερ είναι πολύτιμα για τη μετάδοση της γνώσης, τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός καινοτόμου οικονομικού συστήματος, αλλά μπορούν επίσης να αποπροσανατολίσουν, να κάνουν τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο με κάποιον άλλο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό απαιτεί πολύ υψηλούς πόρους».

Οσον αφορά στα venture capitals, ο κ. Γκουεβάρα τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουμε πως αυτά θα κατευθυνθούν κυρίως προς τομείς που διαθέτουν ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γιατί όσο αναπτύσσονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με επιχειρηματικά προβλήματα, με προβλήματα αγοράς, με δικαιώματα χρήσης τεχνολογίας, ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους προσφέρουμε στήριξη για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων, ώστε να τις καταστήσουμε πιο ελκυστικές για τα venture capitals».

Κεφάλαια στη μορφή ανανεούμενων δανείων

Στις ΗΠΑ, η οικονομική βοήθεια έρχεται συνήθως στη μορφή δανειακών εγγυήσεων ή και απευθείας χορηγήσεων δανείων σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Στη δική μας περίπτωση, ειδικότερα, μερικές φορές προσφέρουμε κεφάλαια στη μορφή των ανανεούμενων δανείων (revolving loan funds), όταν οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγήσουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπάρχει δηλαδή ένα συμπληρωματικό σύνολο εργαλείων για μια ευρεία γκάμα αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν μπορούν να λάβουν τραπεζική χρηματοδότηση είτε χρειάζονται απλώς την αμερικανική κυβέρνηση να προσφέρει πιστωτική στήριξη, ούτως ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχουμε απευθείας χορηγίες, κάτι σαν venture capital βοήθεια. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση για να προσφέρει βοήθεια σε κάποια τοπική κυβέρνηση ή σε κάποιον άλλο συμμετέχοντα σε τοπικό επίπεδο, στηρίζεται σε ένα σημαντικό κριτήριο: πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και τι ιδιωτικές επενδύσεις θα γίνουν.

Υπολογίζουμε την απόδοση της επένδυσης σε περιόδους τριών, έξι και εννέα ετών και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα σε έκθεση στο Κογκρέσο. Επίσης, θα πρέπει και οι τοπικοί φορείς να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση στον ίδιο βαθμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι μία ένδειξη της δέσμευσής τους να προσπαθήσουν για την επιτυχία.

Ξεκινάμε με 50% η κάθε πλευρά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φτωχών περιοχών ή με υψηλό ποσοστό ανεργίας η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 80% έως το 100%».

«Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει κανείς για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», μας λέει ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου.

«Στο δικό μου τμήμα επικεντρωνόμαστε στην παροχή πόρων, όχι απευθείας σε επιχειρήσεις, αλλά μέσω των τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε επιχορηγήσεις και τεχνική βοήθεια μέσω τοπικών παραρτημάτων της κυβέρνησης, πανεπιστημίων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίοι στη συνέχεια συνεργάζονται άμεσα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την παροχή βοήθειας, κυρίως με στόχο να μειωθεί το μακροπρόθεσμο κόστος του επιχειρείν.

Το είδος της βοήθειας που προσφέρουμε είναι κυρίως hard infrastructure, αλλά επίσης πιστεύουμε πολύ σε soft infrastructure, που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητά μας και τη δημιουργία μιας βασισμένης στην καινοτομία οικονομίας, η οποία στηρίζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να επιδιώκουμε τακτική συνεργασία πανεπιστημίων, κυβέρνησης και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση επίμονων προβλημάτων, τα οποία ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να επιλύσει μόνος του ή δεν έχει τους πόρους να επενδύσει για να επιλυθούν».

Εμφαση σε τεχνολογία

Η Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Γκουεβάρα, προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για start up επιχειρήσεις στους τομείς Information Technology and Communications.

«Οι τομείς της τεχνολογίας της πληροφορικής και των επικοινωνιών είναι σίγουρα μεταξύ αυτών στους οποίους θέλουμε να δώσουμε έμφαση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι σε τέτοιου είδους τομείς οι επιχειρηματίες είναι νεότερης ηλικίας και κατανοούν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους.

Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές, πρόσβαση σε τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν βαθύτερα δίκτυα, που θα τους συνδέουν με ευκαιρίες και με ανθρώπους οι οποίοι θα τους προσφέρουν λύσεις όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα», μας είπε ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα