Jim O’ Neill: Δεν θα εκπλαγώ με μία υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα

«Έως το 2020 η Γερμανία θα εξάγει περισσότερο στην Κίνα παρά στη Γαλλία»
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 18:11
UPD:19:51
naftemporiki.gr

Το naftemporiki.gr συνάντησε τον κ. O’ Neill στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στη Μάλτα.

Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία κατά τη γνώμη του δεν αποκλείεται να διαψεύσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για το 2014, διαπιστώνει σε συνέντευξη στο naftemporiki.gr ο Βρετανός Jim O’ Neill, συνεργαζόμενος οικονομολόγος του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και εμπνευστής του όρου BRIC για το μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών.

EPA

Ο κ. Jim O’ Neill ζει στο Λονδίνο. Ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs την περίοδο 2001 - 2011. Νωρίτερα βρισκόταν στο τιμόνι του τομέα παγκόσμιων ερευνών της Τράπεζας της Ελβετίας. Σήμερα συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό think tank Bruegel και αρθρογραφεί στο Bloomberg View. Ο ίδιος έχει εφεύρει το ακρωνύμιο BRIC ως απόρροια της θέσης του ότι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα θα αποτελούσαν τις κυρίαρχες οικονομίες στο μπλοκ των αναδυόμενων αγορών.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην πορεία της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, δίνοντας έμφαση στην απροθυμία της Γερμανίας στην ουσία να επιτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού στο επίπεδο το οποίο θεωρητικά έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή ακριβώς κάτω από το 2%. Επιπλέον, υπογράμμισε τις ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ. Επικριτικός εμφανίστηκε και ως προς την ποιότητα της μεταρρύθμισης που απαντά στην τραπεζική ένωση.

Θα πρέπει να διευθετηθεί ακόμη ένα πλήθος ζητημάτων σε επίπεδο Ευρωζώνης προτού αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση ότι η κρίση βρίσκεται πραγματικά πίσω μας.

 

Jim O’ Neill
«Η Κίνα δημιουργεί μία Ινδία κάθε δύο χρόνια»

Ο κ. O’ Neill κάνει λόγο για δραματικές αλλαγές στην εικόνα του διεθνούς εμπορίου, κυρίως λόγω της ανόδου της Κίνας. Όπως χαρακτηριστικά λέει, έως το 2020 οι εξαγωγές της Γερμανίας προς την Κίνα θα είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες προς τον ιστορικό εμπορικό εταίρο της, τη Γαλλία. Η Γαλλία θα εξάγει επίσης περισσότερο προς την Κίνα και η Ιταλία θα εξάγει με τη σειρά της περισσότερο προς τις αναδυόμενες οικονομίες παρά προς την Ευρωζώνη.

Η σημερινή εικόνα στο διεθνές εμπόριο είναι πολύ διαφορετική από εκείνη η οποία είχε σχηματιστεί την περίοδο δημιουργίας του Ευρώ.

 

Jim O’ Neill

«Η πτώση στο μερίδιο του συνδυασμένου εμπορίου της Ευρωζώνης πιθανότατα είναι υπαίτια για τη μείωση του μεριδίου της στο παγκόσμιο ΑΕΠ», σχολιάζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι σήμερα η Κίνα αντιστοιχεί σε μία οικονομία της τάξης των 9,2 τρις δολαρίων, δηλαδή περισσότερο από το μισό μέγεθος της οικονομίας των ΗΠΑ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
Μοντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα