Ενδιαφέρον από ξένα funds για ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 14:32
UPD:14:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Στόλης

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη (φωτογραφία αρχείου).

Κινητικότητα διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα από μεγάλα funds του εξωτερικού για ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως επιβεβαίωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η πρόεδρος του ΠΣΕ ανέφερε πως αρκετά funds έχουν επισκεφθεί και τον Σύνδεσμο εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους, ωστόσο πληροφορίες από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθαν σε επαφή αναφέρουν ότι ζητούν εγγυήσεις κερδοφορίας και χαμηλή τιμή αγοράς μετοχών.

Η κ. Σακελλαρίδη ανέφερε, εν τω μεταξύ, πως συνεχίζεται η πτώση στις εξαγωγές, οι οποίες υποχώρησαν κατά 4,3% τον Ιανουάριο του 2014, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η πτώση διαμορφώθηκε στο 1,69%. Σημείωσε, πάντως, πως κάποιοι κλάδοι πηγαίνουν καλά παρά την τάση που διαμορφώνεται, όπως είναι τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, κάποια βιομηχανικά και άλλα.

Για να ανακοπεί αυτή η πτωτική πορεία απαιτείται σαφώς μεγαλύτερη ρευστότητα, σταθερό φορολογικό πλαίσιο, λιγότερη γραφειοκρατία και αναζήτηση νέων αγορών, τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Γνωστοποίησε επίσης πως διακόπηκαν οι ελληνικές εξαγωγές προς Ουκρανία και πως γίνεται μια προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερωθεί πλήρως από τους εξαγωγείς για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των εξελίξεων. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε ανακύψει και με τις εξαγωγές μας στην Αίγυπτο λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

«Δηλαδή, παράγοντες που συντελούν στην μείωση των εξαγωγών δεν είναι μόνο εσωτερικοί αλλά και από το εξωτερικό. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν ζητάμε από την πολιτεία να μη μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Για παράδειγμα το ένα τέταρτο της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων είναι ο ΦΠΑ, ο οποίος βέβαια επιστρέφεται αλλά σκεφτείτε το 2013 επιστράφηκε ο ΦΠΑ του 2009», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα