«Ψηλαφεί» νέα υψηλά τριετίας το Χ.Α.

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 11:03
UPD:11:04
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με ιδιαίτερη νευρικότητα ξεκίνησαν οι σημερινές συναλλαγές στο ΧΑ, ενώ εκδηλώνονται τάσεις ρευστοποίησης των κερδών των προηγούμενων ημερών. Όπως φαίνεται το διεθνές αρνητικό κλίμα δεν αφήνει αμέτοχους τους εγχώριους επενδυτές, ενώ μετά την εκρηκτική άνοδο ορισμένων τίτλων στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, αποτελεί έναν καλό λόγο για αύξηση της ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια.

Ειδικότερα, στις 10:58, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,43% στις 1.366,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ξεπερνά τα 5 εκατ. τεμάχια.

Τεχνικά ο ΓΔ είναι πλέον έτοιμος να προσεγγίσει επίπεδα αντίστασης που σχηματίστηκαν από συναλλαγές που έγιναν τον Μάιο του 2011 και η πρώτη σοβαρή εντοπίζεται στις 1388 μονάδες από την συστοιχία συνεδριάσεων που έγιναν από τις 6 ως τις 12 εκείνου του μήνα. Σύμφωνα όμως με το Market Beat, αυτό δεν θα είναι εφικτό, αν σήμερα επηρεαστούν οι επενδυτές από το διεθνές κλίμα που περιλαμβάνει βουτιά στην Wall Street και αρνητικές μεταβολές σε όλες τις αγορές της Ασίας εκτός αυτής στην Βομβάη.

Τα πρόσημα στον FTSE25 είναι μοιρασμένα, με την ΓΕΚ Τέρνα, την Frigoglass και την Ελλάκτωρ να ξεχωρίζουν με τα κέρδη τους, ενώ Εθνική, Jumbo και ΟΛΠ να αποτελούν «βαρίδια» για τον δείκτη.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο από την περασμένη Παρασκευή, κινείται πτωτικά, χωρίς όμως ιδιαίτερες ακρότητες, πλην της Εθνικής. Η απόφαση της διοίκησης να προσπαθήσει να βρει τα κεφάλαια που έχει ανάγκη, με βάση τα stress test της ΤτΕ, χωρίς να προχωρήσει σε ΑΜΚ, οδήγησε τον τίτλο στο +17,7% μέσα σε τρεις μόλις συνεδριάσεις, καθιστώντας την στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ταμπλό. Σήμερα  κινείται με απώλειες 1,76% στα 3,91 ευρώ, ενώ «κονταροχτυπιέται» με την κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς.

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ξεχνούν και το γεγονός ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, με τον πολιτικό κίνδυνο να λαμβάνει σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις σταθμίσεις κινδύνου των χαρτοφυλακίων. Όπως επισημάναμε και τις προηγούμενες ημέρες, μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει διαφανεί αυτή η αβεβαιότητα, αλλά όσο πλησιάζουμε στο Μάιο, θα βλέπουμε να αποτυπώνεται στο ταμπλό (εκτός απροόπτου).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα