ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, οδηγώντας τον δείκτη Nikkei για δεύτερη εβδομάδα σε πτώση. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., σημείωναν απώλειες μετά τη συνεχόμενη άνοδο δύο εβδομάδων, των τιμών του αργού πετρελαίου, συσσωρεύοντας τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει.
«Οι αυξήσεις του πετρελαίου, είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο την αγορά», ανέφερε ο Takeshi Yamaguchi, ο οποίος διαχειρίζεται 118 δισ. δολ. σε μετοχές με την Sumitomo Mitsui Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Ο κίνδυνος μιας οικονομικής ύφεσης, κυρίως στις ΗΠΑ, θα βλάψει την κερδοφορία των εξαγωγικών εταιρειών».
Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στις 11.887,33 μονάδες στις 11 π.μ., ώρα Τόκυο. Ο Topix έχανε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 1.099,87 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη, καθώς και οι 33 κλάδοι που τον συνθέτουν κινούντο πτωτικά. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 Index σημείωνε απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, κινούντο πτωτικά, μετά την υποχώρηση των τιμών του χαλκού, για πρώτη φορά μέσα σε έξι συνεδριάσεις, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι η ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή στον κόσμο, μειώνεται.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 900 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε σε ποσοστό της τάξης του 1,1%, φθάνοντας στις 88,45 μονάδες.
Οι δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία, την Κίνα και τις Φιλιππίνες σημείωναν κέρδη, ενώ όλοι οι άλλοι σημείωναν απώλειες.
Μέσα στην εβδομάδα ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,8% και ο Topix κατά 1,6%. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν απώλειες για δεύτερη εβδομάδα.
Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν κατά 13% τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Οι τιμές για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου υποχώρησαν προσφάτως κατά 0,6%, φθάνοντας στα 48,16 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές - μετά τη συνεδρίαση - συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, John Snow, είπε στις 22 Σεπτεμβρίου στους δημοσιογράφους, ότι το υψηλότερο κόστος της ενέργειας, θα αναχαιτίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.