Ιαπωνία: Μείωση του δείκτη παροχής υπηρεσιών

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 08:03

ΜΕΙΩΘΗΚΕ για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, σε σύνολο τριών μηνών, η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στην Ιαπωνία, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις δαπάνες τους για λογισμικό, τηλεπικοινωνίες και οικονομικές υπηρεσίες.

Ο τριτογενής δείκτης υποχώρησε κατά 0,8% έναντι του Ιουνίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Ερευνα 38 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, προέβλεπαν κατά μέσον όρο, αύξηση 0,2% του δείκτη. Ο πρωτογενής δείκτης, ο οποίος περιλαμβάνει τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές, μειώθηκε σε ποσοστό 0,6%.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Hitachi Software Engineering Co., ανταγωνίζονται σκληρά προκειμένου να κερδίσουν πελάτες στη βιομηχανία των οικονομικών, καθώς οι τράπεζες μειώνουν το κόστος. Η ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, ενδέχεται να μειωθεί, καθώς οι μισθοί μειώνονται και αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από τον Οκτώβριο.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σκιάζουν την προοπτική», ανέφερε ο Shuji Shirota, οικονομολόγος στην Dresdner Kleinwort Wasserstein, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Η αύξηση των ασφαλίστρων για συνταξιοδότηση από το Φθινόπωρο, σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση και τη ζήτηση για υπηρεσίες».

Τα νοικοκυριά στην Ιαπωνία, μείωσαν απρόσμενα τον Ιούλιο τις δαπάνες τους, ενώ η ανεργία κινήθηκε ανοδικά, σύμφωνα με τις εκθέσεις του μήνα που πέρασε, σημάδια, ότι η οικονομία της Ιαπωνίας κλονίζεται.

Οι δαπάνες τους, ανά μισθωτό, μειώθηκαν για τρίτο μήνα σε ποσοστό 2,5% τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου. Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε στο 4,9% από 4,6%. Η ανεργία κινήθηκε ανοδικά για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2004.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 110,58 έναντι του δολαρίου στη 1 μ.μ. στο Τόκυο, έναντι 110,80 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 1,3%, φθάνοντας στις 10.871,86 μονάδες, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι οι υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου, θα περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα