Την εφαρμογή ενός καθεστώτος αναπληρωτών, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη εκπαίδευση, εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των σχολών δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης. Η οικονομική πραγματικότητα της χώρας «περιόρισε τους πόρους» και στη ναυτική εκπαίδευση, αναγνώρισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό «η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης είναι κρίσιμη για τη ναυτιλιακή κοινότητα». Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «χρειάζεται η συνεργασία όλων, καθώς και η σύμπραξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας της ναυτιλιακής κοινότητας, ώστε να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση και να βρεθούν λύσεις».
Επεσήμανε ότι «για την κάλυψη των κενών σε ναυτοδάσκαλους θα εξετάσουμε ένα αντίστοιχο καθεστώς αναπληρωτών όπως στην υπόλοιπη εκπαίδευση, με μηνιαίες αποδοχές, αναγνώριση ναυτικής υπηρεσίας και 10μηνη σύμβαση, για να υπάρξουν εκείνα τα κίνητρα προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτές».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, όπως τα μισθολογικά θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΝ και των ΚΕΣΕΝ, αλλά και η κάλυψη των αναγκών των Σχολών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
«Μέλημά μου είναι ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης και η άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας είναι ολοένα και πιο πολύπλοκες, ολοένα και πιο σύνθετες», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης
Ο υπουργός Ναυτιλίας ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτικών ότι άμεσα θα αποσταλεί κατάλογος σε όλες τις ναυτικές σχολές της χώρας, όπου θα καταγραφούν λεπτομερώς οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισής τους.