Θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης ιδιωτικών ναυτικών σχολών

Συνολικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2014 07:00
FOSPHOTOS/PHILIPPOS MESSINIS

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης (φωτ. αρχείου), για την αναβάθμιση της υποδομής των ΑΕΝ προχωρά ένας διαγωνισμός για προσομοιωτές σε μηχανές και γέφυρες, που πιστεύει ότι γρήγορα θα ευοδωθεί.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Νέες πρωτοβουλίες αναμένεται να λάβει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με στόχο τη συνολική αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα πλοία» που οργανώνει το Ιδρυμα Ευγενίδου, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των υποδομών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), ενώ αποκάλυψε ότι σχεδιάζονται οι αποφάσεις που θα επιτρέψουν την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για την αναβάθμιση της υποδομής των ΑΕΝ προχωρά ένας διαγωνισμός για προσομοιωτές σε μηχανές και γέφυρες, που πιστεύει ότι γρήγορα θα ευοδωθεί. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε ο υπουργός, εξασφαλίστηκε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Υπηρεσία υπό ξένη σημαία

Σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης της θαλάσσιας υπηρεσίας στα πλοία υπό ξένη σημαία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου γνωστοποίησε ότι «μετά από πολύμηνες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις είναι στο τελευταίο στάδιο η αναγνώρισή της και ως προαγωγική».

Σε ό,τι αφορά το χρόνιο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών σχολών. Νομοθετικά, συνέχισε, τόσο προσωπικά όσο και οι υπηρεσίες του υπουργείου «σχεδιάζουμε τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε για να αναγνωρίζουμε ιδιωτικές σχολές.

Δεν μπορεί σήμερα ένας Ελληνας να πηγαίνει σε σχολές στον Πειραιά και να παίρνει διπλώματα της Μάλτας, της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην παίρνει ελληνικό δίπλωμα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυσκολίες εργασιακής αποκατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σπουδαστές, υπογράμμισε την ανάγκη να εμπιστευτούν οι ναυτιλιακές εταιρείες τους Ελληνες ναυτικούς. «Το θέμα είναι και οι ναυτιλιακές εταιρείες να κάνουν αυτό το οποίο πρέπει. Να μη μένουν μόνο στα λόγια, δηλαδή ότι θέλουν υψηλής ποιότητας Ελληνες ναυτικούς και ανταγωνιστικούς, αλλά να τους εκπαιδεύουν κιόλας», τόνισε ο υπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνται ως αξιωματικοί στα εμπορικά πλοία.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το Ιδρυμα Ευγενίδου από το 1966 συγγράφει και εκδίδει τα βιβλία για τους σπουδαστές των ναυτικών σχολών (Ναυτικών Λυκείων,

Ανώτατων Δημόσιων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού).
Στα 48 χρόνια που πέρασαν εξέδωσε για τη Ναυτική Εκπαίδευση 160 τίτλους, ενώ σήμερα διανέμει ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλους σε 44.000 αντίτυπα περίπου.

Στήριξη στην Κεφαλονιά

EUROKINISSI

«Οι υπηρεσίες του Ελληνα ναυτικού είναι πολύτιμες στην παγκόσμια αγορά ναυτικής εργασίας», Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου 

Ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε ακόμη στις δωρεές του ιδρύματος προς το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) και τις υποτροφίες που χορήγησε στο Λιμενικό Σώμα και ανακοίνωσε ότι το Ιδρυμα Ευγενίδου, εις μνήμην του αείμνηστου ιδρυτή του, Ευγένιου Ευγενίδη, προτίθεται να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Ναυτική Ακαδημία Κεφαλονιάς.

Ο ίδιος ο Ευγένιος Ευγενίδης, άλλωστε, είχε σταθεί αρωγός με μεγάλη δωρεά στα θύματα του σεισμού της Ζακύνθου το 1953. Τέλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου τόνισε ότι «o Ελληνας ναυτικός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στον αγώνα της ποντοπόρου ναυτιλίας να κρατήσει τα ηνία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, βασικός πυλώνας της σκληρά δοκιμαζόμενης ακτοπλοΐας, ταυτόχρονα όμως και ένας πολίτης του κόσμου που οι υπηρεσίες του είναι πολύτιμες στην παγκόσμια αγορά ναυτικής εργασίας».

Διαφοροποίηση

Το συνέδριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με θέμα «Εκπαίδευση στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα πλοία», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα και συμμετέχουν 400 περίπου σύνεδροι, έχει δύο στοιχεία που το διαφοροποιούν εξ ολοκλήρου με οτιδήποτε άλλο έχει γίνει στην Ελλάδα για τη ναυτική εκπαίδευση.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξετάζεται η ναυτική εκπαίδευση που παρέχεται μέσα στα πλοία και το δεύτερο ότι έχουν κληθεί οι ίδιοι oι σπουδαστές των ΑΕΝ να καταθέσουν τις απόψεις τους.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα