DailyFx.gr: Σταθερό στο 0.25% το επιτόκιο της ΕΚΤ – Τι περιμένουμε από τον Ντράγκι

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 15:10
UPD:16:47

Updated 15:10

Η διατήρηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0.25%, μεταφέρει όλο το ενδιαφέρον της αγοράς στη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι στις 15:30 με το σημαντικότερο στοιχείο να είναι φυσικά ο πληθωρισμός που ακόμη παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε σε μια τέτοια περίπτωση όμως;

Μπορεί η ανακοίνωση για την εκτίμηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο να έδωσε μια ανάσα τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, ωστόσο όταν το HICP βρίσκεται στο 0.8%, καταλαβαίνει κανείς πως η απόσταση από το στόχο του 2.0% είναι μεγάλη.

Παρότι λοιπόν ο άμεσος κίνδυνος δείχνει να έχει αποφευχθεί, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να δούμε μια εξαγγελία μέτρων περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, από τη στιγμή άλλωστε που τα σημερινά στοιχεία που θα φέρει στη δημοσιότητα ο Ντράγκι θα δείξουν ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης το 2016 κυμαίνονται στο 1.6%, αρκετά κάτω από το στόχο.

Πως θα επηρεαστεί το EUR σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Μια απόφαση άρσης του περιορισμού του μηχανισμού SMP, δεν θα έφερνε τόσο μεγάλες πιέσεις όσο μια ενδεχόμενη περικοπή επιτοκίων, ωστόσο θα μπορούσε να δώσει μια καθαρή διάσπαση στο EUR/USD κάτω από το 1.3700.

Αν η ΕΚΤ δείξει σιγουριά για τις αποφάσεις και την πορεία της νομισματικής πολιτικής χωρίς να "σημαδεύει" περαιτέρω χαλάρωση, τότε θα πρέπει να περιμένουμε μια νέα προσπάθεια ράλι προς το 1.3820.

Γενικά πάντως μεγάλο κομμάτι θα κριθεί στον τρόπο που θα επικοινωνήσει ο Μάριο Ντράγκι τις όποιες αποφάσεις. Αν η ΕΚΤ δείξει διάθεση να πάρει μέτρα που θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δείχνοντας ότι απαντά στα προβλήματα που υπάρχουν η πτώση θα είναι σίγουρα μικρότερη.

Αν όμως δούμε μια στροφή στη ρητορική της ΕΚΤ σε μια χαλαρή πολιτική που θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε ο αντίκτυπος στο EUR θα είναι μεγαλύτερος.

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς