Πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2004 07:27
UPD:11:27

ΠΑΝΩ από τα 50 δολ. το βαρέλι αναρριχήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί, ότι οι επιθέσεις των ανταρτών στη Νιγηρία, ενδέχεται να επηρεάσουν τις προμήθειες, από τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της Αφρικής, τη στιγμή που τα αποθέματα στις ΗΠΑ, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 29 ετών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, αυξήθηκε κατά 46 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 50,10 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και βρισκόταν στα 50,05 δολ. το βαρέλι, στις 10:28' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 15% και για εννέα συνεχόμενες ημέρες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξήσεων από τον Αύγουστο το 2002.

Οι αντάρτες στη Νιγηρία απειλούν να επιτεθούν στις εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου την περασμένη εβδομάδα, η Royal Dutch/Shell Group προχώρησε στην εκκένωσή τους, απομακρύνοντας 235 εργαζομένους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Νομίζω ότι θα δούμε τα 60 δολ. πριν καν δούμε τα 40 δολ. το βαρέλι», ανέφερε ο Boone Pickens, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερα από ένα δισ. δολ. σε μετοχές του κλάδου των πετρελαιοειδών, σε συνέντευξή του. Τον Μάϊο, ο Pickens προέβλεπε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα ανέλθει στα 50 δολ. το βαρέλι. Ο ίδιος, έχει υπερτριπλασιάσει το χαρτοφυλάκιό του σε μετοχές του κλάδου ενεργείας, περισσότερο από 480 εκατ. δολ. από 150 εκατ. δολ. που είχε επενδύσει στις αρχές του 2004.

Πέρυσι στη Ν. Υόρκη τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου κέρδισαν συνολικά 76%, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ, τόνωσε την ζήτηση, τη στιγμή που το Ιράκ και η Βενεζουέλα μείωσαν τις εξαγωγές τους, επηρεάζοντας τις προμήθειες πετρελαίου.

Πτωτικά κινούντο σήμερα οι μετοχές στην Ιαπωνία και χθες στις ΗΠΑ, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί ότι οι υψηλότερες τιμές ενεργείας, θα περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων. Ο δείκτης Nikkei, υποχωρούσε σε ποσοστό 0,9%, διευρύνοντας τις απώλειες των επτά ημερών κατά 3,9%, στις 9:20' π.μ., ώρα Τόκυο.

Η Νιγηρία, αντλεί περίπου 2,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και ήταν η μεγαλύτερη προμηθεύτρια αργού των ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας. Η αφρικανική χώρα στέλνει πετρέλαιο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θειάφι, κάτι που καθιστά ευκολότερο τον εξευγενισμό του σε βενζίνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα