Leasing: 2 δισ. πτώση ενεργητικού

Περιορισμένες οι νέες εργασίες - Στα 5,2 δισ. ευρώ το συνολικό υπολειπόμενο κεφάλαιο
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 07:10
UPD:08:53
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Το συνολικό ενεργητικό των εταιρειών σημείωσε συνολικά υποχώρηση κατά 2 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η οικονομική κρίση, καθώς και οι ραγδαίες αλλαγές στο τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας, έχουν άμεση επίδραση και στην αγορά leasing, που και το 2013 πρόσφερε ελάχιστη ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύεται στο φορέα με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο και μερίδιο αγοράς που προσεγγίζει το 42%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Χρηματοδοτικής Μίσθωσης (ΕΕΕΧΜ), το 2012 οι εταιρείες παρέμειναν επικεντρωμένες στην ορθότερη διαχείριση των απαιτήσεών τους και τη διαδικασία απομόχλευσης.

Ειδικότερα προχώρησαν σε σημαντική μείωση των υπολειπόμενων κεφαλαίων που είχαν χορηγήσει κατά 680 εκατ. ευρώ ή κατά 11,5%. Σημειώνεται ότι, το συνολικό ενεργητικό των εταιρειών σημείωσε συνολικά υποχώρηση κατά 2 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι επιχειρήσεις υλοποίησαν επιλεγμένες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες έφτασαν στα μόλις 214 εκατ. ευρώ, όπως και το 2012, από 477 εκατ. ευρώ το 2011, με αποτέλεσμα το συνολικό υπολειπόμενο κεφάλαιο του κλάδου να διαμορφώνεται, στο τέλος του 2013, στα 5,2 δισ. ευρώ από 5,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012 από το οποίο έχει αφαιρεθεί η δραστηριότητα της ATE Leasing, που είναι υπό εκκαθάριση και δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι μέλει γενέσθαι με το ενεργητικό της.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα