Οι παρενέργειες της ουκρανικής κρίσης στο επιχειρείν

Στο επίκεντρο οι εξαγωγές της Ελλάδας που φθάνουν τα 150 εκατ., οι Ουκρανοί τουρίστες οι οποίοι πέρυσι ανήλθαν σε 250.000 και η παρουσία στη
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2014 07:03
UPD:10:02

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Mε έκδηλη ανησυχία παρακολουθεί η επιχειρηματική κοινότητα τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς, εκεί δραστηριοποιούνται 56 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, σε καίριους τομείς.

Ένας από τους κινδύνους που προβάλλουν είναι, αν κλιμακωθεί η κρίση, να απωλέσει η χώρα μας 150 εκ. ευρώ, σε ετήσια βάση, από τις εξαγωγές μας προς την Ουκρανία.

Τα λιμάνια, ευτυχώς, προς το παρόν λειτουργούν κανονικά. Την ίδια ώρα, όμως, εκεί είναι στραμμένα και τα βλέμματα των φορέων της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίοι αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη Γερμανία για τη διεθνή έκθεση ITB  του Βερολίνου. Βασικότερο στοιχείο του φόβου που εκφράζεται από παράγοντες του συγκεκριμένου κλάδου, είναι να επηρεασθεί αρνητικά και η "κάθοδος" Ρώσων τουριστών προς τα μέρη μας.

Όπως ανέφερε στην "Ν" ο πρόεδρος του ΕλληνοΟυκρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ι. Πολυχρονόπουλος, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι φανερά προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το μέλλον τους στην Ουκρανία. Στην αγορά δεν κυκλοφορεί χρήμα με την ανησυχία των ελλήνων επιχειρηματιών να είναι έκδηλη για τις εξελίξεις.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία, το 2013, έφταναν τα 446 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, πλέον οι επιχειρήσεις βλέπουν το τζίρο τους να μειώνεται, ενώ, μετά και τις ρωσικές απειλές πως θα κλείσουν τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη χώρα, αγωνιούν για τη λειτουργία των παραγωγικών τους γραμμών, οι οποίες έχουν ήδη περιορίσει τις αποδόσεις τους.

Οι κλάδοι που φαίνεται να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, δραστηριοποιούνται στους τομείς που καλύπτουν πάνω από το 80% των ελληνικών εξαγωγών στη χώρα.

Πρόκειται για επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων, καρπών και φρούτων, παρασκευασμάτων λαχανικών, αλιευμάτων, χημικών, καπνών.  Ανάμεσα στις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία είναι Coca-Coca Hellenic, Yioula, Chipita, ETEM, Profilco, Grecotel, Alumil, Systems Sunlight, Balkan'Cyclon Hellas, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΕΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα