Στήριξη από πετρομετοχές

Ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια
Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:17

ΑΝΑΚΑΜΨΗ στις διεθνείς αγορές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς το νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 50 δολάρια το βαρέλι δεν ενόχλησε τις μετοχικές τιμές.

Παρά την πληθώρα ερωτηματικών σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί η άνοδος, τα χρηματιστήρια έδειξαν χθες ανθεκτικότητα που πραγματικά ξάφνιασε, όμως, όπως ανέφεραν αρκετοί αναλυτές, πρόκειται για τις τάσεις μιας μόνο ημέρας και για να υπάρξει πιο σαφής εικόνα θα πρέπει οι επενδυτές να παρακολουθήσουν τη μετέπειτα πορεία του πετρελαίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones επέστρεψε πάνω από το φράγμα των 10.000 μονάδων, με τις μετοχές του πετρελαϊκού τομέα, όπως ChevronTexaco, Μarathon Oil και Exxon Mobil να καθοδηγούν τις τάσεις ανόδου.

Σε αυτό συνέβαλε επίσης και η Alcoa, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε 4%, από τη στιγμή που οι τιμές αλουμινίου άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Intel υποχώρησε 1% και της Applied Materials 2%, ασκώντας κάποιες πιέσεις στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Πτώση 1% υπέστη και η μετοχή της Motorola, από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 1.000 θέσεις εργασίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 88,86 μονάδες, ποσοστό 0,89%, φθάνοντας στις 10.977,40 μονάδες. Με άνοδο 9,99 μονάδων, ποσοστό 0,54%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.869,87 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας, καθώς το νέο ρεκόρ της τιμής πετρελαίου βοήθησε και τους ευρωπαϊκούς πετρελαϊκούς κολοσσούς να κινηθούν ανοδικά.

Σε άλλους τομείς όμως, το κλίμα ήταν μεικτό, καθώς η άνοδος της τιμής πετρελαίου δημιουργεί ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,5%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 0,3%.

«Οι θεσμικοί επενδυτές τουλάχιστον δεν φαίνεται να πανικοβάλλονται. Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια όρεξη για ανάληψη κινδύνων», αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες για όγδοη ημέρα, κλείνοντας στα χαμηλότερα έξι εβδομάδων.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα