Toyota-Nissan: Σχέδια για παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2004 08:12

ΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ αυτοκινήτων στη Ρωσία, ενδέχεται να προχωρήσουν οι δύο μεγαλύτερες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, Toyota Corp. και Nissan Motor Co., με στόχο την αύξηση του μεριδίου τους σε μία αγορά, η οποία φαίνεται ότι θα καταστεί η τρίτη αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, μέσα στην επόμενη τετραετία.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίων παραγωγής στη χώρα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Toyota Motor Europe, Τάκη Αθανασόπουλο και τον αντιπρόεδρο της Nissan, Patrick Pelata, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι, την εβδομάδα που πέρασε.

Οι δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μάλλον θα βρεθούν στη θέση της General Motors Corp. και της Ford Motor Co., οι οποίες περίμεναν πέντε μήνες, προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή του Ford Focus στη Ρωσία. H Toyota, η μεγαλύτερη εισαγωγέας αυτοκινήτων της Ρωσίας, εκτιμά ότι οι πωλήσεις της στη χώρα θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 92% το επόμενο έτος, ενώ η Nissan έχει στόχο τον τριπλασιασμό των πωλήσεών της.

«Η Ρωσία, σίγουρα αποτελεί μία από τις αγορές, στις οποίες οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να βασίζονται, προκειμένου να καταστούν ηγέτιδες της παγκόσμιας αγοράς», ανέφερε ο Masayuki Kubota, ο οποίος διαχειρίζεται 9,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την Daiwa SB Investments Ltd., συμπληρώνοντας, ότι αυτές θα πρέπει να κινηθούν για τον σκοπό αυτό πολύ γρήγορα.

Σημειώνεται, ότι οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν εμπορικές εταιρείες στη Ρωσία, με στόχο την αύξηση των εισαγωγών αυτοκινήτων. Η ζήτηση για τα επιβατικά αυτοκίνητα στη Ρωσία, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 10% το 2003, φθάνοντας στο 1,2 εκατ. οχήματα.

Η Toyota προβλέπει ότι οι πωλήσεις της στη Ρωσία θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 92% έναντι του 2003, φθάνοντας τα 48.000 οχήματα το 2004, ενώ η ρωσική αγορά αυτοκινήτων εκτιμάται, ότι θα έχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό της τάξης του 12% μέσα στην επόμενη τετραετία, μετά την Κίνα με ρυθμό ετήσιας αύξησης 18%, σύμφωνα με τον Koji Endo, αναλυτή της Credit Suisse First Boston Japan Inc. Ο ίδιος εκτιμά, ότι η αγορά αυτοκινήτων της Τουρκίας θα αναπτυχθεί ταχύτερα από την αντίστοιχη της Ρωσίας.

Η Nissan, σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της στη Ρωσία, στα 30.000 οχήματα το 2004, έναντι του 2003, αποτέλεσμα της ζήτησης για τα μοντέλα της Almera, Primera και X-Trail, συμπλήρωσε ο Pelata, ο οποίος στη συνέντευξή του επεσήμανε: «Θέλουμε να αρχίσουμε να παράγουμε αυτοκίνητα στη Ρωσία, αλλά δεν ξέρουμε το πότε και το πώς».

Με την έναρξη της παραγωγής αυτοκινήτων στη Ρωσία, η Toyota και η Nissan δεν θα καταβάλλουν φόρους 25% για την εισαγωγή οχημάτων και θα κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις ρωσικές αυτοκινητοβιομηχανίες, σύμφωνα με την Natasha Zagvozdina, αναλύτρια του κλάδου μεταφορών στη Renaissance Capital, στη Μόσχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα