Ενα δύσκολο τρίμηνο

Η θερινή ραστώνη συνεχίζεται το Σεπτέμβριο
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:22

ΕΝΑ δύσκολο τρίμηνο ολοκληρώνεται σήμερα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς ο Σεπτέμβριος δεν κατάφερε να αλλάξει και πολύ την αγορά μετά τον καλοκαιρινό της λήθαργο. Σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, το τέταρτο τρίμηνο αρχίζει με αρκετές ανησυχίες στη «σκιά» της πρόσφατης ανόδου των τιμών πετρελαίου σε πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι και με τους επενδυτές να αναρωτιόνται εάν είναι δυνατό ένα εποχικό ράλι στην αγορά.

Σύμφωνα με το Αλμανάκ του Χρηματιστή, ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο χειρότερος μήνας για το Dow Jones και το S&P 500, αν και αυτό ποικίλλει σε περιόδους εκλογών. Το μήνα αυτό, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσίασαν διαφορετική εικόνα.

Ενα τεχνολογικό ράλι βοήθησε το Nasdaq να παρουσιάσει μεγάλα κέρδη, το S&P 500 να σημειώσει μικρό προβάδισμα, ενώ ο Dow Jones αναμένεται να κλείσει με μικρές ζημίες.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η πτώση της τιμής πετρελαίου δεν φαίνεται να βοήθησε και πολύ τα blue chip, ενώ αντίθετα οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας στηρίχθηκαν σημαντικά από την άνοδο του Διαδικτύου, χάρη στο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Επίσης, η συμφωνία της εταιρείας ταξιδίων και real estate Cendant να αγοράσει το ταξιδιωτικό site Οrbitz, τόνωσε τον τεχνολογικό τομέα. Ωστόσο, παρά τη μείωση των τιμών, το πετρέλαιο συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές και να ασκεί μακροπρόθεσμες πιέσεις στις αγορές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 58,84 μονάδες, ποσοστό 0,58%, φθάνοντας στις 10.136,24 μονάδες. Με άνοδο 24,07 μονάδων, ποσοστό 1,29%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.893,94 μονάδων.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, στηριζόμενες από την πτώση των τιμών πετρελαίου, αλλά και από τα κέρδη της εταιρείας χημικών BASF, εν μέσω προσδοκιών για υψηλά κέρδη.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με κέρδη 0,3%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με κέρδη 0,5%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε απώλειες 0,27%, κλείνοντας με πτώση για ένατη διαδοχική συνεδρίαση, στην πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης εδώ και δύο χρόνια.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα