Aνισορροπία αγροτικού εμπορίου Τουρκίας - Ε.Ε.

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2004 19:47

Η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τον προστατευμένο γεωργικό της τομέα και να άρει τους περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε., όπως στο βοδινό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξή της στην Ε.Ε., αναφέρει μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το Reuters.

H Τουρκία χρησιμοποιεί το «όπλο» των υψηλών δασμών στις αγροτικές εισαγωγές για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά. Για ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως είναι το ζωικό κεφάλαιο, οι δασμοί είναι απαγορευτικοί.

«Η Ε.Ε. έχει παραχωρήσει στην Τουρκία μία ιδιαίτερα προτιμησιακή μεταχείριση για την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά -σχεδόν το 70% των τουρκικών γεωργικών εξαγωγών εισέρχονται στην Ε.Ε. αδασμολόγητες- ενώ η Τουρκία έχει ανταποκριθεί περιορισμένα. Η σταδιακή απελευθέρωση είναι αναγκαία αν δεν θέλουμε να ζήσουμε σοκ κατά την ένταξη».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία, η οποία ετέθη σε εφαρμογή το 1996, εξαιρεί τη γεωργία.

Η μελέτη της Επιτροπής αποτελεί μία σαφή ένδειξη για τις σκέψεις του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., μία βδομάδα πριν εκδοθεί η έκθεση, η οποία θα καθορίσει αν και πότε θα δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αγκυρα.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα