Ιαπωνία: Στο 26 αναρριχήθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 07:01

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, από το 1991, αναρριχήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Bank of Japan – Tankan – μειώνοντας τις ανησυχίες, ότι η οικονομική ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, κλονίζεται.

Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών, των μεγαλυτέρων βιομηχανιών, αυξήθηκε στο 26 τον Σεπτέμβριο από 22 που ήταν το Ιούνιο, ανακοίνωσε η τράπεζα στο Τόκυο. Συνολικά 37 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 23. Δείκτης πάνω από το μηδέν, καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν τους απαισιόδοξους.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp., ανακοινώνουν υψηλότερα κέρδη και κάνουν σχέδια για επενδύσεις, καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις τους διεθνώς. Η μείωση της ανεργίας τον Αύγουστο και η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, βοηθούν στην επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας μετά από την συρρίκνωσή της το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

«Τα κέρδη αυξάνονται σταδιακά και οι εταιρείες ανακοινώνουν υψηλά έσοδα», ανέφερε ο πρόεδρος της Toyota, Fujio Cho, σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτήν την εβδομάδα. Η ιαπωνική οικονομία ακολουθεί ανοδική πορεία, συμπλήρωσε.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε 1,3%, φθάνοντας στις 10.967,34 μονάδες, στις 12:31' μ.μ., ώρα Τόκυο. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Mizuho Financial Group Inc. Η υποχώρησή του, κατά 9,8%, σε επίπεδα δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο, είχε ως αποτέλεσμα την κατάταξή του, από πλευράς επιδόσεων, στην τελευταία θέση μεταξύ των κυριοτέρων δεικτών του κόσμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα