Merck: Απέσυρε το αναλγητικό Vioxx, κατρακύλησε η μετοχή της

Το σκεύασμα κρίθηκε υπεύθυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 08:08

ΑΠΕΣΥΡΕ, το υπ'αριθμόν δύο σε πωλήσεις στον κόσμο, αναλγητικό, Vioxx, η Merck & Co., καθώς το σκεύασμα είναι ύποπτο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία, να μειωθεί κατά περίπου 26,8 δισ. δολάρια.

Τριετής μελέτη της Merck απέδειξε, ότι ασθενείς που έπαιρναν το Vioxx για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών, κινδύνευαν δύο φορές περισσότερο από μία καρδιακή προσβολή, από εκείνους που έπαιρναν άλλο, εικονικό σκεύασμα. Η εταιρεία αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τα κέρδη που θα εμφανίσει το τρίτο τρίμηνο και των κερδών ανά μετοχή που θα είναι χαμηλότερα κατά 50 έως 60 σεντς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Tony Plohoros.

To Vioxx, είναι το πιο σημαντικό φάρμακο από πλευράς πωλήσεων, που αποσύρθηκε, στα ιστορικά χρονικά. Η εξέλιξη αυτή, αφήνει την Merck χωρίς το τέταρτο καλύτερο σε πωλήσεις σκεύασμα της, με πωλήσεις ύψους 2,5 δισ. δολ. το έτος που πέρασε. Η απόσυρσή του, αυξάνει τον κίνδυνο για τυχόν μηνύσεις και αμαυρώνει την εικόνα του επικεφαλής της εταιρείας, Gilmartin, ο οποίος ήδη είχε προβλήματα με άλλη μελέτη που αφορούσε στο πρώτο σε πωλήσεις σκεύασμα της εταιρείας, το Zocor για τη χοληστερόλη.

«Αυτό που συνέβη ήταν σαν χιονοστιβάδα που έπεσε από το πουθενά», ανέφερε ο Cummins Catherwood, ο οποίος διαχειρίζεται 900 εκατ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Merck, με την Walnut Assets Management, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας : «Εδώ μιλάμε για 2,5 δισ. δολ. σε πωλήσεις ή 60-70 σεντς ανά μετοχή, που θα αφαιρέσουν μεγάλο κομμάτι από τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας».

Οι μετοχές της Merck, της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας των ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 12,07 δολ., ποσοστό 27%, φθάνοντας στα 33 δολ. η μία στις 4:02' μ.μ., τοπική ώρα, στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Η μετοχή έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 15 Φεβρουαρίου του 1996, όταν είχε υποχωρήσει στα 32,95 δολ. η μία. Η ποσοστιαία μείωση της τιμής της μετοχής, ήταν η μεγαλύτερη σε τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ ήταν η πιο δραστήρια μεταξύ των λοιπών στις διαπραγματεύσεις.

Οι μετοχές της Pfizer Inc., η οποία παράγει το σκεύασμα Celebrex, το κυριότερο εναλλακτικό του Vioxx, κέρδιζαν 42 σεντς, φθάνοντας στα 30,60 δολ. η μία.

«Η απόφασή μας, βασίστηκε σε επιστημονική έρευνα και σε στοιχεία που ψάχναμε», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Gilmartin, συμπληρώνοντας: «Νοιώσαμε ότι η απόσυρσή του με τη θέλησή μας, ήταν ό,τι καλύτερο για τους ασθενείς που το χρησιμοποιούν».

Το Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ, εξέδωσε οδηγία, η οποία ζητά από τους χρήστες του Vioxx να μιλήσουν με τον γιατρό τους για την αντικατάστασή του με άλλο σκεύασμα. Σημειώνεται, ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν το Vioxx το οποίο χρησιμοποιήθηκε και από τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, Dorothy Hamil και Bruce Jenner, κατά της αρθρίτιδας.

Σημειώνεται, ότι, πριν από την ανάκληση της κυκλοφορίας του Vioxx, το κυριότερο σκεύασμα που ανακλήθηκε ποτέ ήταν το Baycol κατά της χοληστερίνης της Bayer, το οποίο αποσύρθηκε από την κυκλοφορία τον Αύγουστο του 2001, μετά από τη σύνδεσή του με 52 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Baycol, με πωλήσεις ύψους ενός δισ. δολ. ήταν το υπ' αριθμόν τρία σε πωλήσεις σκεύασμα της Bayer και με την ταχύτερη ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα