Θέμα ασφαλιστικού επαναφέρει ο ΣΕΒ

Διαφωνεί με τη συγκράτηση των επενδυτικών δαπανών του Προϋπολογισμού, ως μέσο περιορισμού του ελλείμματος
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2004 15:39

Τη διαφωνία του για τη συγκράτηση των επενδυτικών δαπανών του Προϋπολογισμού, ως μέσο περιορισμού του ελλείμματος, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε ανακοίνωσή του για το σχέδιο Προϋπολογισμού, τονίζοντας παράλληλα, την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το σχέδιο Προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε προσπαθεί να ισορροπήσει τις αβεβαιότητες, που επικρατούν αυτήν την περίοδο, για την οικονομία (τιμή του πετρελαίου, μετα-ολυμπιακή πορεία της οικονομίας της χώρας), αποφεύγοντας ιδιαίτερες τομές στην οικονομική πολιτική.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΒ επισημαίνεται ότι ο Προϋπολογισμός βασίζεται στην αισιόδοξη πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,9%, με αποτέλεσμα αντίστοιχα αισιόδοξη πρόβλεψη για την αύξηση των εσόδων από φόρους.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει ο ΣΕΒ, το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει υψηλό πλησιάζοντας το ανώτατο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στο ότι οι προβλεπόμενες πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού συνεχίζουν να αυξάνονται με υψηλό ρυθμό.

Ενώ μετά την διόγκωσή τους κατά 14,6% το 2004, θα ήταν εύλογη η προσδοκία μιας αυστηρής συγκράτησης για το 2005, ο Προϋπολογισμός -αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ- προβλέπει περαιτέρω αύξησή τους με ρυθμό 2,5 μονάδες περίπου πάνω από τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2005 αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από ότι το 2003.

Η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει ότι είναι πιθανότατο να υπάρξει υπέρβαση στις προβλεπόμενες δαπάνες, ενώ, εάν η πρόβλεψη για υψηλή αύξηση του ΑΕΠ δεν επαληθευθεί, θα υπάρξει σημαντική υστέρηση των εσόδων και το έλλειμμα θα διογκωθεί σε επίπεδα άνω του 3%, υπογραμμίζει ο ΣΕΒ.

Η προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος στηρίζεται, όπως και στο παρελθόν, στη συγκράτηση των επενδυτικών δαπανών του Προϋπολογισμού. Τέτοια εξέλιξη μπορεί να δικαιολογείται μετά την έκτακτη έξαρση του 2004, συνεπεία των Ολυμπιακών έργων. Δεν είναι όμως χαρακτηριστικό αναπτυξιακών επιδιώξεων να περιορίζονται οι επενδυτικές δαπάνες σε σταθερές τιμές σε επίπεδα χαμηλότερα του 2003 και περίπου ίσα με αυτά του 2002, παρατηρεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Ένα άλλο ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηριστικό του Προϋπολογισμού είναι η μεγάλη αύξηση των επιχορηγήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων, επισημαίνει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι η συνεχής αύξηση των σχετικών δαπανών με πολύ υψηλούς ρυθμούς, τόσο το 2004, όσο και το 2005, αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της αντιμετώπισης του Ασφαλιστικού για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα