«Ποδαρικό» με το δεξί

Αισιοδοξία και για το δ' τρίμηνο
Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2004 00:01

«ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ» μπήκε ο Οκτώβριος για τα διεθνή χρηματιστήρια, με το Nasdaq να αγγίζει υψηλά διμήνου και την Ευρώπη να εκτινάσσεται στα υψηλότερα επίπεδα τριμήνου, φέρνοντας νέες ελπίδες στους επενδυτές για την πορεία του τέταρτου τριμήνου.

Στη Wall Street, το ράλι πυροδοτήθηκε από την εταιρεία PeopleSoft και τον τομέα επεξεργαστών, οδηγώντας το δείκτη υψηλής τεχνολογίας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιουλίου και στα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη από τις 7 Ιουνίου. Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη από τις 4 Ιουνίου.

Η μετοχή της PeopleSoft ενισχύθηκε περισσότερο από 14%, από τη στιγμή που η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιό της αποφάσισε να απομακρύνει αμέσως τον Κρεγκ Κονγουέι από το αξίωμα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, επικαλούμενο λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης.

Η ανταγωνίστρια Oracle, η οποία έχει υποβάλει επιθετική προσφορά εξαγοράς στη PeopleSoft, ενισχύθηκε 5%. Οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών βοήθησε το Nasdaq να καταγράψει εντυπωσιακή άνοδο, από τη στιγμή που η JP Morgan αναβάθμισε την επενδυτική κατάταξή της για τις εταιρείες Novellus Systems, Applied Materials και Teradyne.

Στην Ευρώπη, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, με τις μετοχές τεχνολογίας και αυτοκινήτων να ωφελούνται τα μέγιστα από το θετικό κλίμα. Η κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel καθοδήγησε την άνοδο στην τεχνολογία, εν μέσω προσδοκιών ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να δαπανήσουν περισσότερο σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε και ο χημικός κλάδος, με τη γαλλική Rhodia να εκτινάσσεται 23%, στα υψηλότερα επίπεδα πενταμήνου. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chip ενισχύθηκε 1,8%, με αποτέλεσμα ο δείκτης να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη 1,2%. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 2,6%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,49% κατά τη πρώτη ημέρα του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος οικονομικού έτους στην Ιαπωνία, καθώς η θετική έκθεση τάνκαν για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τόνωσε το επενδυτικό κλίμα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα