Μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Δέχεται ο δείκτης επάρκειας Core Tier 1 να περιοριστεί στο 8% από 9% που ήταν αρχικά
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014 07:00
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Ολοκληρώ­θηκαν τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Πολύ πιθανό είναι πλέον να χαμηλώνει κι άλλο ο πήχης των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αποδέχεται ως «πάτωμα» για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 το 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, που επικαλείται το Reuters, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αποδέχτηκαν το αίτημα της ελληνικής πλευράς ώστε να προσαρμοστεί ο ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών στα όρια που θα ισχύουν για όλες τις τράπεζες στα πανευρωπαϊκά stress tests.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η υποχώρηση του Core Tier 1 στο 8% από 9% είναι θέμα κομβικής σημασίας, καθώς από την αλλαγή αυτή μπορεί να προκύψει ένα σημαντικό όφελος, ενώ η Ελλάδα μπαίνει από άποψη εποπτικών απαιτήσεων στην ίδια «ταχύτητα» με την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Σε συνδυασμό δε με τα κεφάλαια τα οποία θα παραχθούν εσωτερικά από την οργανική κερδοφορία, την πώληση στοιχείων ενεργητικού και τις συνέργειες, οι τράπεζες βελτιώνουν αισθητά την κεφαλαιακή τους θέση.

Την ίδια στιγμή, διά στόματος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλώνεται και επίσημα η ολοκλήρωση των stress tests, τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Γιώργος Προβόπουλος τόνισε χθες ότι «η ΤτΕ ολοκλήρωσε πρόσφατα την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υιοθετώντας μια συντηρητική προσέγγιση για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της άσκησης.

Η BlackRock είχε υπολογίσει τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων, στο πλαίσιο της αντίστοιχης προηγούμενης άσκησης του 2011».

Η ανακοίνωση του διοικητή σημειώνει ότι στην τρέχουσα άσκηση, η BlackRock αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild.

«Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης» αναφέρει ο κ. Προβόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην κεντρική τράπεζα, παρουσιάστηκε από τον κ. Προβόπουλο προς την τρόικα η έκθεση των stress tests με την πλήρη μεθοδολογία και τις παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε και οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εξέφρασαν απόψεις ή αντιρρήσεις. Ζήτησαν όμως ένα χρονικό περιθώριο μερικών ημερών για να μελετήσουν την έκθεση και χωριστά τους φακέλους κάθε τράπεζας.

Ετσι, την Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να υπάρξει η επόμενη συνάντηση στην ΤτΕ σε επίπεδο κορυφής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης, που αποτελεί εκκρεμότητα για τον τραπεζικό κλάδο εδώ και ένα τρίμηνο, από τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αναφέρεται και σήμερα, έχει συμφωνηθεί στο 8% και μένει πλέον η τρόικα να αποδεχτεί και τη μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από τα περίπου 5 με 5,5 δισ. ευρώ που έχει βγάλει ο λογαριασμός της Τράπεζας της Ελλάδος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα