Πετρέλαιο, οικονομία πιέζουν τις μετοχές

Αλλαγή πλεύσης
Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2004 00:01
UPD:06:16

ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να ανατρέψει ένα ράλι στη Wall Street όπως η άνοδος των τιμών πετρελαίου. Χθες η τιμή αργού ξεπέρασε ακόμη ένα φράγμα, τα 51 δολάρια, αγγίζοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, βάζοντας τέρμα στην ευφορία που συνόδευσε την έναρξη του τέταρτου τριμήνου.

Το κλίμα «βάρυναν» και τα νέα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις απολύσεις Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες έφθασαν τα υψηλότερα επίπεδα οκταμήνου.

Ομως και μεμονωμένες μετοχές άσκησαν πιέσεις στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως αυτή της American International Group (AIG) με απώλειες 3%, καθώς ο μεγαλύτερος στον κόσμο ασφαλιστικός όμιλος, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο δίκης.

Πτώση 19% κατέγραψε και η μετοχή της Hewlett-Packard, μετά την υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξής της από την J.P.Morgan.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 38,86 μονάδες, ποσοστό 0,38%, φθάνοντας στις 10.177,68 μονάδες. Με άνοδο 3,10 μονάδων, ποσοστό 0,16%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.955,50 μονάδες.

Αντίθετα, η Ευρώπη κατάφερε να παραμείνει στα υψηλά πενταμήνου, καθώς η άνοδος-ρεκόρ της τιμής πετρελαίου ώθησε σε νέα υψηλά επίπεδα τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, ενώ οι Ευρωπαίοι επενδυτές κράτησαν την ψυχραιμία τους όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις του υψηλού ενεργειακού κόστους στην οικονομία.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε και η μετοχή της Credit Suisse, 1,4%, ύστερα από δημοσίευμα ότι ζητεί αγοραστές για το ασφαλιστικό τμήμα της Winterthur.

Ανάμεσα στα λιγοστά blue chips, που υπέστησαν απώλειες συγκαταλέγονται, η Carrefour με πτώση 2,6%, μετά τα νέα ότι οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά της ήταν εξασθενημένες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,2%, στις 1.015,77 μονάδες, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 με άνοδο 0,24%. Ο δείκτης DJ Stoxx για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκε 1,3%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα