Clorox: 2,1 δισ. δολ. και δύο σήματα για το 29% της Henkel

Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 09:02

ΣΥΜΦΩΝΙΑ καταβολής 2,1 δισ. δολ. σε μετρητά, των σημάτων της Soft Scrub και Combat, αλλά και μεριδίου της σε ένα joint venture, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι το 29% της Henkel KgaA, έκανε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λευκαντικών για οικιακή χρήση των ΗΠΑ, Clorox Co.

H Henkel θα πουλήσει 61,4 εκατ. μετοχές στην Clorox που εδρεύει στο Οκλαντ της Καλιφόρνια, θέτοντας τέλος στη συνεργασία που ξεκίνησε στον τομέα ερευνών μεταξύ των δύο εταιρειών το 1974. Η συμφωνία, αξιολογεί στα 46,25 δολ. την κάθε μετοχή της Henkel ή 15% χαμηλότερα της χθεσινής τιμής κλεισίματος της Clorox.

Με έδρα το Ντύσελντορφ της Γερμανίας, η Henkel, που παράγει τις ταινίες Duck και το απορρυπαντικό Persil, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι ενδέχεται να πουλήσει το μερίδιό της στην Clorox, μετά τη συμφωνία της εξαγοράς της Dial Corp., αντί του ποσού των 2,9 δισ. δολαρίων. Για την Clorox η συναλλαγή αυτή σημαίνει, αύξηση των εσόδων της κατά 10 σεντς ανά μετοχή το επόμενο έτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

«Η εξέλιξη αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την επίτευξη σειρά στόχων τόσο για την Clorox όσο και για την Henkel», ανέφερε ο Franklin Morton, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 18 δισ. δολ. σε μετοχές με την Ariel Capital Management στο Σικάγο, συμπεριλαμβανομένων και 3,84 εκατ. μετοχών της Clorox, συμπληρώνοντας: «Η Clorox πέτυχε μια εξαιρετική συμφωνία και η Henkel αύξησε τη ρευστότητά της».

Η συνολική αξία της συναλλαγής, ανέρχεται σε 2,84 δισ. δολ. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν, ότι αξιολόγησαν τα δύο σήματα της Clorox και το μερίδιο στη συνεργασία τους με τη μορφή του joint venture, Henkel Iberica, σε περίπου 745 εκατ. δολ. Περίπου 132 εργαζόμενοι της Clorox, θα μετατεθούν στην Henkel.

Οι μετοχές της Clorox υποχωρούσαν, καθώς ανησυχία επικρατούσε ότι η Henkel μπορεί να κατακλύσει την αγορά, με την απόφαση έναρξης πώλησης του μεριδίου της Clorox, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, όταν η Henkel ανακοίνωσε την εξαγορά της Dial, η μετοχή της κέρδιζε ποσοστό 15%.

Σύμφωνα με την Clorox, η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών της ανά μετοχή το 2005, από επτά έως 10 σεντς ανά μετοχή, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των προνομιούχων μετοχών. Η συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και θα θέσει τέλος στη συνεργασία των δύο εταιρειών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Clorox.

H Henkel από την πλευρά της θα δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία με τις δραστηριότητες της Clorox, οι οποίες απέφεραν πωλήσεις περίπου 161 εκατ. δολ. τη χρήση του 2004. Το καθαριστικό Soft Scrub και το εντομοαπωθητικό Combat ήταν και τα δύο κερδοφόρα σήματα για την Clorox, αλλά δεν βρισκόντουσαν με εκείνα που πραγματοποιούσαν και τις υψηλότερες πωλήσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Dan Staublin, σε συνέντευξή του.

Μετά την εξαγορά της Dial από την Henkel σε μια προσπάθεια επέκτασής της στην αγορά που αναπτύσσεται ταχύτερα απ΄ό,τι η γερμανική, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξαγοράσει την Sovereign Specialty Chemicals Inc, για περίπου 575 εκατ. δολ. και ότι η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Επίσης, σχεδιάζει να προχωρήσει στην παραγωγή νέων προϊόντων μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, προκειμένου να ξεπεράσει την Procter & Gamble Co. και την Unilever NV, στην παραγωγή προϊόντων private label, τα οποία και πιέζουν την εταιρεία στη Γερμανία να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών στην Ευρώπη.

«Η εξαγορά της Sovereign Specialty Chemicals, ισχυροποιεί τη θέση της εταιρείας στη Β. Αμερική με ιδανικό τρόπο», ανέφερε ο επικεφαλής της Henkel, Urlich Lehner σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Τώρα κερδίσαμε μια καλή θέση στις ΗΠΑ».

Η Sovereign Specialty Chemicals, απασχολούσε περίπου 900 εργαζομένους και είχε πωλήσεις 391 εκατ. δολ. κατά τη χρήση του 2004.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα