Χ.Α. - Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες

Πάνω από τις 2.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2004 11:15
UPD:11:33

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημειώνει κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα «βαριά» χαρτιά του τραπεζικού κλάδου.

Ο γενικός δείκτης ενισχύεται αυτή την ώρα (11:12) κατά 1,30% έχοντας φθάσει τις 2.407,09 μονάδες.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο τζίρος ο οποίος ανέρχεται στα 16,55 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank ενισχύονται κατά 2,91% και 2,32% αντιστοίχως. Ο τίτλος της EFG Eurobank σημειώνει άνοδο 2,21%.

Ώθηση στις παραπάνω μετοχές έδωσαν τα θετικά σχόλια ξένων επενδυτικών οίκων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν», οι διοικήσεις των τραπεζών με μπαράζ παρουσιάσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θέλουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών από τις οποίες έχουν αντλήσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/07/966809.htm .

Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν την αύξηση της συμμετοχής των ξένων θεσμικών στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια κατέχουν ποσοστό της τάξης του 19% κατά μέσο όρο στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους. Μάλιστα, στην Alpha Bank το ποσοστό αυτό φθάνει το 29% με στοιχεία Σεπτεμβρίου, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Εμπορική Τράπεζα με μόλις 7% αλλά και στρατηγική συμμετοχή της Credit Agricole με 11%.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 1,68%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν» σχετικά με την υπόθεση της επένδυσης του ΟΤΕ στη ρουμανική Cosmorom, δεν θα αποτελέσει έκπληξη ακόμα και η μετάθεση των όποιων αποφάσεων για μετά τις ρουμάνικες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Νοεμβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/10/07/966848.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα