Νέα πτώση για το Χ.Α.

Πτώση για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 18:06
UPD:18:07
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Φωτογραφία αρχείου.

Σε βαλτώδη νερά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, καταγράφοντας για 4η συνεχόμενη ημέρα πτώση με χαμηλούς τζίρους, παρά το γεγονός ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες ενδοσυνεδριακά να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,50% στις 1250,25 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1258,88 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1242,67.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 30,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 44,58 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,30 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,05%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Τεχνολογίας (+2,21%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,62% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,54%.

Το σημερινό ταμπλό είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, όταν μάλιστα πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση της οποίας η αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 47 εκατ. ευρώ. Όταν μάλιστα δέκα τίτλοι της κάλυψαν τα 34 εκατ., αφήνοντας τα υπόλοιπα 13 εκατ. για τις λοιπές 200 περίπου μετοχές. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε την πολύ καλή εικόνα που συνεχίζει να διατηρεί ο στυλοβάτης της αγοράς, ο ΟΤΕ, την σταθερότητα της Πειραιώς και της Alpha bank και την αδύναμη εικόνα και πάλι της ΕΤΕ.

Με άνοδο 2,7% έκλεισε η μετοχή της Aegean Airlines που βοηθήθηκε από την αναγγελία σύγλησης έκτακτης γ.σ. για να αποφασισθεί επιστροφή κεφαλαίου 1,00 ευρώ ανά μετοχή που ισοδυναμεί στο 14% της τρέχουσας τιμής της, ενώ η Ιντρακομ κέρδισε για μία ακόμη φορά τις εντυπώσεις με την μετοχή της να ενισχύεται κατά 4,3% στο 0,8500 ευρώ και σε νέα υψηλά σχεδόν τετραετίας. Μάλιστα άλλαξαν χέρια 1,22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 396.000 τμχ κάποιοι ευτύχησαν να τα αγοράσουν ακόμη και στο -3,07%.

Αν πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αντιδράσουν οι τιμές για να βρεθούν σε ανώτερα επίπεδα η ανησυχία θα μεγαλώσει. Άλλωστε η στασιμότητα και ο εγκλωβισμός σε ένα συγκεκριμένο εύρος τρομάζει και προκαλεί ρευστοποιήσεις σε κρίσιμες μετοχές.

Η αγορά έχει αποτυπώσει τις προσδοκίες και πλέον αναμένει τις δυναμικές αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το φορολογικό, η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση χρέους. Όσο αυτές δεν έρχονται, σε συνδυασμό με τον πολιτικό κίνδυνο, η διάβρωση της κεφαλαιαγοράς θα γίνεται ολοένα και βαθύτερη, με τις εντολές να προσιδιάζουν περισσότερο σε κινήσει "ρουτίνας" παρά στρατηγικής τοποθέτησης.

Από τις μετοχές που έκαναν πράξη, 61 κινήθηκαν ανοδικά, 81 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα